Nezaměstnanost v březnu mírně klesla, pracovní trh pohltil i 12 tisíc příchozích Ukrajinců

Nezaměstnanost v březnu pomohl snížit i začátek sezónních zemědělských prací

Nezaměstnanost v březnu pomohl snížit i začátek sezónních zemědělských prací Zdroj: ČTK / Peřina Luděk

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta. Počet lidí bez práce klesl o deset tisíc, oznámil Úřad práce ČR. Loni v březnu byla nezaměstnanost v Česku 4,2 procenta.

S příchodem jara začínají sezonní práce. „Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví a v logistice. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Situace v dalších měsících bude podle úřadu záviset mimo jiné na vývoji války na Ukrajině. Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku více než 12 600 Ukrajinců. Nejčastěji je to na pozice ve výrobě, v logistice či ve službách. V evidenci úřadů práce je momentálně dalších necelých 8400 ukrajinských běženců.

Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub

„Ani současná situace na Ukrajině zatím neznamená pro české firmy žádnou akutní hrozbu,“ uvedla Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů poradenské společnosti PwC. „Česká míra nezaměstnanosti je nejnižší v EU, firmy řeší opačný problém, kterým je i nadále nedostatek lidí. Právě chybějící zaměstnanci brzdí českou ekonomiku nejvíce,“ dodala.

Podle Najmona stále platí, že do Česka z Ukrajiny přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku. Vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů. „Proto i v případě, že mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba i o manuální profese. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem," dodal Najmon.