Nikdo nás nevaroval, stěžují si zatopené Záběhlice a Hostivař

Rozvodněný Botič u Hostivařského náměstí v Praze

Rozvodněný Botič u Hostivařského náměstí v Praze Zdroj: ctk

Hasiči odřezali zábradlí u ústí Botiče do Vltavy
Chata nedaleko pražského Hostivařského náměstí
Zatopená auta v pražské Hostivaři
Botič v pražských Vršovicích během nedělního večera
4
Fotogalerie
Obyvatelé Záběhlic a Hostivaře, kteří mají zatopené domy, si stěžují, že je vedení Hostivařské přehrady ani policisté před záplavami nevarovali. Potok Botič zcela zatopil některé domy v Hostivaři okolo Pražské ulice, pod vodou jsou také domy a zahrádky v oblasti Záběhlické ulice. Richard Beneš z podniku Lesy hlavního města Prahy, pod který Hostivařská přehrada spadá, řekl, že dle manipulačního řádu informovali krizový štáb hlavního města Prahy.

Právě v Záběhlické ulici se ještě snaží zabránit desítky dobrovolníků vylití Botiče na ulici, plní pytle s pískem a stavějí provizorní protipovodňovou hráz. „Už týden se mohla odpouštět přehrada a v podstatě do soboty byla hladina úplně zanedbatelná, nebylo vidět, že by se na to připravovali, že by upouštěli. Až najednou to dnes přišlo,“ řekl Petr Hermel. Voda z rozvodněného potoka proudem teče mezi domy i v ulici Kozinova a dalších ulicích.

Místní obyvatelé podle Hermela nebyli vůbec varováni. Voda začala dnes ráno prudce stoupat, ale to už bylo prý pozdě. Rychle proto stěhovali alespoň nejpotřebnější věci z přízemí do horních pater, v přízemí už je prý v domech až půl metru vody.

OBRAZEM: Rozvodněný Botič

Situace je podle Evy Patákové, která má zrekonstruovaný dům ve staré zástavbě v Pražské ulici, podobná jako v roce 2002, kdy také nedostali varování. Tehdy však byla prý povodeň menší, protože měla v přízemí jen 20 centimetrů vody.

Vodu ze svého zatopeného obchodu, kde je zhruba 30 centimetrů vody, v Pražské ulici odčerpává i David Bechný. „Je pravda, že nás povodí včas nevarovalo,“ uvedl. S ním souhlasili i majitelé místních autoservisů, například Jan Albrecht, který má ve firmě v Pražské ulici pod vodou celý areál a několik automobilů.

Podruhé povodeň prožívá i majitel Plzeňské pivnice U rysů David Golštajn. „Přehrada byla furt vypuštěná, nevím, kde udělali chybu. Prostě to pustili bez varování. Bylo by v pořádku, kdyby tudy třeba projela městská policie s lampači, ale to se nestalo,“ dodal Golštejn.

Záplavy také omezují dopravu. Zcela neprůjezdná je Pražská ulice ze Zahradního města směrem na Chodov i most přes Botič, který spojuje Záběhlice se Spořilovem.