NKÚ zřejmě bude moci kontrolovat i obce a některé firmy

Úřad již dříve opakovaně poukazoval na přetrvávající závažné nedostatky na ministerstvech dopravy a obrany.

Úřad již dříve opakovaně poukazoval na přetrvávající závažné nedostatky na ministerstvech dopravy a obrany. Zdroj: E15 Pictures

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) asi bude moci prověřovat hospodaření některých firem s účastí státu, krajů a obcí. Ústavní novelu, která rozšiřuje pravomoci úřadu a předpokládá to, dnes hladce schválili poslanci. Předloha míří do Senátu. Související nutnou novelu zákona o NKÚ ale zatím sněmovna neprojednala. Chce vyčkat na to, jak se ke změně ústavy postaví horní komora.

Proti tomu, aby úřad mohl i do firem s účastí státu, krajů a obcí, se stavěli občanští demokraté. K dalšímu projednávání ústavní změny se sněmovna dostala až po řadě měsíců. Přijatý pozměňovací návrh týkající se společností je prý kompromis. Píše se v něm, že NKÚ prověřuje hospodaření s majetkem právnických osob, v nichž má Česká republika nebo územní samosprávný celek majetkovou účast, o nichž tak stanoví zákon.

Podle důvodové zprávy k pozměňovacímu návrhu se předpokládá, že kontrole by podle zákona o NKÚ mělo podléhat hospodaření firem, v nichž má stát, kraje nebo obce aspoň poloviční podíl. Kontroloři by ale nemohli do společností kotovaných na burze.

Ústavní novela dále předpokládá, že se prověrkové pravomoci NKÚ rozšíří i na kraje a obce a také na veřejnoprávní subjekty. Nyní může úřad kontrolovat jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. V případě krajů a obcí bude moci NKÚ zkoumat jen hospodaření z pohledu zákonnosti, nikoli třeba ekonomičnosti. Novela by měla platit od příštího roku.

Po schválení normy si poslanci začali vzájemně děkovat. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik poděkoval vicepremiérce Karolíně Peake, jež má předlohu na starosti, za to, že pomohla prosadit prioritu komunistů. Následně Peake poděkovala ze stejného důvodu také šéfka klubu VV Kateřina Klasnová. KSČM i všem ostatním děkoval předseda frakce TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, protože rozšíření pravomocí úřadu je prý i prioritou této strany.