Nový pokus ztížit praní špinavých peněz budí už v zárodku skepsi

euro, peníze

euro, peníze Zdroj: profimedia.cz

Experti z ministerstva financí vypracovali návrh nového zákona o omezení plateb v hotovosti, který by měl platit od příštího roku, a poslali ho legislativní radě vlády. Ta se k posouzení novely nedostane dříve než na konci září.

Už nyní ovšem proti paragrafovému znění velmi ostře vystupuje například ministerstvo průmyslu a obchodu, podle nějž „dojde k faktickému omezení ústavně zaručené svobody podnikání a ekonomického chování a neúměrnému nárůstu administrativy“.

O co konkrétně jde? V současné době je možné v hotovosti během jednoho dne uhradit maximálně 350 tisíc korun. Do novely se dostala formulace, že platby spolu související budou považovány za jedinou platbu. A tudíž ani jejich součet nesmí překročit oněch zmíněných 350 tisíc.

„Nelze jednoznačně posoudit, dle čeho budou soudy či jiné instituce posuzovat, zda se jedná o jednu platbu nebo více,“ domnívá se ale právnička Lenka Dymáková z advokátní kanceláře Fabian & Partners. Není ani jasné, jak se budou jednotlivé platby evidovat, aby bylo poznat, zda spolu náhodou nesouvisejí.

Banky zajímá praní špinavých peněz méně

„Nelze vyloučit, že formulace bude ještě nějakým způsobem pozměněna,“ připouští mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku EuroEuro | E15