Nový šéf Národní galerie chce zrušit povinné vstupné

Národní galerie Praha

Národní galerie Praha

Nově jmenovaný generální ředitel Národní galerie v Praze (NG) Jiří Fajt chce zrušit povinné vstupné na stálé výstavy v budovách NG. Vstupné by mělo být jen „doporučené“, tedy dobrovolné.

„Už v minulosti bylo totiž právem poukazováno na to, že návštěva všech dlouhodobých sbírek Národní galerie přijde na víc peněz, nežli stojí vstupné do pařížského Louvru či madridského Prada,“ vysvětluje Fajt. Pokud by dnes chtěl návštěvník Prahy obejít jenom všechny stálé výstavy NG ve městě, musel by si připravit nejméně 520 korun.

Hluboce podfinancovanou instituci chce Fajt zachránit sponzorským a partnerským programem NG. Zároveň chce vsadit na financování prostřednictvím obchodního partnerství s privátním sektorem (PPP): „Ať už půjde o zkvalitnění nabídky galerijních kaváren, muzejních obchodů a knihkupectví nebo o doplňkové aktivity, jakými jsou koncerty, divadelní představení nebo nejrůznější diskuzní fóra pro odbornou a širokou veřejnost.“

Aby však tyto plány mohl Fajt zrealizovat, musí nejprve přesvědčit nového ministra kultury, aby ho ihned po nástupu do NG k 1. září zase neodvolal.