Nový systém investičních pobídek znevýhodní Česko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Od července se v celé Evropské unii mění systém investičních pobídek. Maximální možná veřejná podpora pro velké podniky klesne ze 40 na 25 procent z investovaného kapitálu. Pro střední firmy se sníží z 50 na 35 procent a pro malé z 60 na 45 procent. Česko tím bude znevýhodněno vůči některým okolním státům, ty totiž díky horšímu výkonu ekonomiky stále mohou nabízet investorům vyšší podporu.

Velké podniky tvoří 95 procent všech dosavadních žadatelů o investiční pobídky. Oproti vybraným regionům Polska, Maďarska a Slovenska má ale Česká republika vyšší HDP na jednoho obyvatele, proto se jí změny dotknou více než některých regionů těchto zemí, kde naopak zůstane stávající podpora zachována.

„Tyto lokality se tak mohou stát pro investory atraktivnější. Nejde však jen o přímé konkurenty ČR v rámci středoevropského regionu. Nová pravidla budou platit na území celé EU, vůči ostatním zemím světa se tak sníží její konkurenceschopnost jako celku,“ řekl ČTK pověřený šéf CzechInvestu Ondřej Votruba.

Podle Votruby se ale v Bruselu podařilo prosadit několik návrhů, které dopady nových pravidel na podporu investic v ČR zmírní. „Například zachování stávajícího motivačního účinku, což znamená, že investoři budou i nadále moci zahájit práce na projektu už v okamžiku předložení žádosti o investiční pobídky agentuře CzechInvest,“ dodal Votruba.

Pobídky ve zkratce
Systém pobídek zavedla vláda v roce 1998 pro zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu. Pobídkou se rozumí slevy na daních z příjmu, hmotná podpora při vytváření pracovních míst nebo při rekvalifikaci a školení zaměstnanců nebo také převody pozemků za zvýhodněnou cenu.
V červenci 2012 příliv zahraničních investic podpořila novela zákona o pobídkách, která prodloužila období, po které je bylo možné čerpat, zpět na 10 let, umožnila čerpat pobídky technologickým centrům a centrům strategických služeb a zavedla tzv. strategickou investiční akci.
Loni byla v rámci systému investičních pobídek přislíbena podpora téměř 15 miliard korun pro investice v souhrnné výši 40 miliard, které mají přinést vytvoření 10 tisíc míst. Letos CzechInvest přijal 100 žádostí o pobídky, za celý loňský rok přitom o státní podporu zažádalo 98 investorů.

I kvůli změně pravidel zaregistroval CzechInvest v 1. čtvrtletí zvýšený zájem ze strany investorů o státní pobídky. Změna unijních pravidel přinesla také nutnost přepracovat novelu zákona o investičních pobídkách. Cílem této novely, která je v připomínkovém řízení, je podle MPO udržet Česko atraktivní pro zahraniční investory i po červencovém snížení výše veřejné podpory.

Novela tak zavádí například speciální ekonomické zóny, ve kterých by byla dostupná vyšší hmotná podpora na jedno nově vytvořené pracovní místo, a to až 300 tisíc korun. Na pozemky a stavby v těchto zónách bude také možné uplatnit osvobození od daně z nemovitostí až po dobu deseti let. Investiční pobídky by také měly být nově poskytovány v případě datových center a u call center, které vytvoří více než 500 pracovních míst.