Nucených dražeb poprvé od krize ubylo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Nezvládnuté dluhy byly dosud hnacím motorem nepřetržitého růstu dražeb vyhlášených exekutorem. Letos ve druhém čtvrtletí se trend poprvé od krizového roku 2009 zlomil. Počet nedobrovolných dražeb klesl zhruba o pětinu, vyplývá z nových dražebních statistik zveřejněných na serveru Centralniadresa.cz.

„Počet lidí neschopných dostát svým závazkům z hypotečních a jiných úvěrů zajištěných nemovitostí začal pravděpodobně klesat. Jinak řečeno velká část těchto případů již byla vyřešena,“ komentoval čísla obchodní ředitel dražební společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Poklesu nucených dražeb už předcházel menší počet nařízených exekucí, kterých ubývá od roku 2012. Loni jejich množství kleslo o 13 procent. Úbytek exekucí podle obchodního šéfa Naxosu souvisí s tím, že lidé častěji hledají záchranu před dluhy v osobním bankrotu. Přes jeho práh exekutor nemůže.

Meziroční nárůst osobních bankrotů o šest procent skutečně za poslední rok ukázaly poslední květnové statistiky společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Růst je však nejslabší za poslední roky.

Pro samotné dražebníky pokles nedobrovolných dražeb až tak špatnou zprávou není. Obvykle jde totiž o dražení menších nemovitostí, s jejichž prodejem je hodně práce a výtěžek je přitom minimální.

Nedobrovolné dražbyNedobrovolné dražby|E15

Menší dražby s nižšími výnosy

Horší však je přžed očima ubývající zásoba velkých dražeb. Za letošní rok byly podle oficiálních statistik vyhlášené jen dvě s majetkem nad sto milionů korun. Ani jedna z nich se ovšem nakonec neuskutečnila.

Dražební společnosti nemůže těšit ani slábnoucí výtěžnost dražeb. O šedesáti procentech z roku 2008 si už mohou nechat jenom zdát. Naopak od letošního dubna do konce června byly dražební výnosy druhé nejslabší od krize. Z majetku za 2,2 miliardy korun se dražbami získalo jen 600 milionů.

Dražebníci to dávají za vinu mimo jiné novému občanskému zákoníku. „Vliv na pokles má kromě stále nižšího počtu dražeb zadávaných insolvenčními a zbytkově i konkurzními správci také aplikace nového občanského zákoníku. Znejisťuje postavení vydražitele, respektive přechod vlastnictví a zápis nového vlastníka v katastru nemovitostí,“ uzavřel pro deník E15 Nevšímal z Naxosu.