O hlasy českých voličů usiluje stále více stran. Odstartovala kampaň

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Orientovat se v záplavě stran a hnutí před letošními krajskými volbami bude obtížnější než před čtyřmi lety. Spolu s tím se zvyšuje počet partají, které se do zastupitelstev dostanou. V roce 2004 jich bylo čtrnáct, v následujícím klání patnáct a v tom minulém devatenáct. Roztříštěnost politické scény se prohlubuje.

K dřívějším hráčům, tedy ODS, ČSSD, komunistům a lidovcům, přibylo ANO s prakticky neomezenými zdroji na propagaci. Mnohem větší ambice mají tentokrát Starostové a nezávislí, kteří se snaží integrovat rostoucí počet regionálních formací. O slovo se hlásí i zelení, Piráti či Svobodní, kteří se spojili se Stranou soukromníků podporovanou miliardářem Ivem Valentou.

Nové krajské koalice budou pravděpodobně ještě pestřejší, a tím i křehčí než ty současné. Kampaně už odstartovala většina parlamentních stran, včera se k nim přidala TOP 09.

Podle jejího předsedy Miroslava Kalouska bude hlavním tématem hájení svobod, které Sobotkova vláda omezuje. Regionální programy představili jednotliví krajští lídři. Převládalo mezi nimi odpovědné hospodaření, zlepšení dopravy a zdravotnictví a podpora podnikání.

Do krajských zastupitelstev se v roce 2012 dostalo 19 stran a hnutí. V předminulém klání jich bylo patnáct.

Podobně jako hnutí ANO Andreje Babiše nebo Starostové se TOP 09 zaměří na jihomoravského hejtmana za socialisty Michala Haška. „Je to největší populista z krajských šéfů. My mu chceme ve volbách ukázat, že vlkům je nejlépe na Urale a on tam může se svým hradním pánem odejít také,“ prohlásil Jan Vitula v narážce na Haškovo nedávné setkání s ruským motorkářským gangem Noční vlci.

ANO bude na podzim usilovat o kraje poprvé. V roce 2012 oznámilo, že nemá dostatek kandidátů a zúčastní se až voleb do Poslanecké sněmovny. Po úspěchu v parlamentních a pak v komunálních volbách se letos ukáže, zda se babišovci uchytí i v regionech.

Posílit pozice se zřejmě podaří Starostům, kteří už nesestavují společné kandidátky pouze s TOP 09. Sázejí hlavně na uskupení, jako jsou Ostravak, hnutí Pro Olomouc, zlínští Nezávislí, Východočeši, Občané pro Budějovice, plzeňští Patrioti a řada dalších.

S čím jdou do voleb nejvýznamnější političtí hráčiS čím jdou do voleb nejvýznamnější političtí hráči|E15