O penězích pro vědu se bude dál jednat

ilustrační foto, laboratoř

ilustrační foto, laboratoř Zdroj: Tereza Capkova

Technologická agentura, která má na starosti aplikovaný výzkum, Grantová agentura, jež rozděluje finance na základní výzkum, a nakonec Akademie věd. Zástupci české vědy a výzkumu se včera střídali na ministerstvu financí jako apoštolové na orloji: všichni žádali o víc peněz. Z rezortu, jehož šéf chce v příštím roce udržet schodek státního rozpočtu sto miliard korun, příliš konkrétní odpověď nedostali. Dál tedy platí jen to, co Andrej Babiš slíbil už minulý týden.

Na vědu a výzkum je napřesrok Babiš ochoten přidat 900 milionů korun. Předsedkyně technické agentury Rút Bízková žádala o 700 milionů korun navíc, což by agentuře v příštím roce umožnilo utratit 3,5 až 3,6 miliardy. Zatím se však bude muset spokojit s rozpočtem necelých tří miliard.

Podle Bízkové se kvůli tomu například nerozjede program zvaný Epsilon, který vláda schválila vloni v prosinci. Měl by finančně podpořit propojení výzkumu se soukromými firmami. Program má tři části – znalostní ekonomiku, energetiku a životní prostředí. „Závěr je, že se bude dál diskutovat, i to považuji za pozitivní,“ uvedla Bízková.

700 milionů sem, 300 milionů tam...

Více financí, a to 300 milionů korun, požadoval také Ivan Netuka, zástupce Grantové agentury. Zároveň vysvětloval rozpory, které kvůli přidělování grantů rozhádaly předsednictvo a vedly až k rezignaci některých členů.

Šéf Akademie věd Jiří Drahoš žádal 450 milionů korun navíc s tím, že v minulých letech se příspěvek státu na základní výzkum stále snižoval. Například úřednický kabinet Jiřího Rusnoka, který sestavoval letošní státní rozpočet, přidělil akademii o 1,3 miliardy korun méně než zamýšlel tým Petra Nečase. Podle Rusnoka je to proto, že výsledky vědeckých pracovišť Akademie věd ČR, které by po převedení do praxe přinesly peníze, jsou žalostné.

O dodatečných financích pro vědu a výzkum bude ministr financí dál jednat i s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem. Ten téměř miliardové posílení slíbené Babišem nepovažuje za dostatečné. Vláda navíc bude muset připravit záchranný plán pro nová vědecká centra vybudovaná z evropských fondů.