O spořicí dluhopisy je zájem. Češi jich už objednali za osm miliard

České dluhopisy mají rekordně nízký úrok

České dluhopisy mají rekordně nízký úrok Zdroj: Kolaz E15

O předvánoční emisi spořicích státních dluhopisů je od počátku nabídky zájem. Za den a půl, tedy do dnešní 12. hodiny, dosáhly objednávky jmenovité hodnoty 8,1 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na Facebooku. Resort již dříve uvedl, že bude považovat za úspěch prodej dluhopisů za více než deset miliard korun. Objednávky přijímá v průběhu listopadu více než 1400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky a České pošty.

„Jsem potěšen důvěrou veřejnosti vůči ministerstvu financí,“ uvedl k tomu ministr financí Miroslav Kalousek. Ministerstvo zahájilo prodej spořicích státních dluhopisů v pondělí. Termín pro jejich prodej může být zkrácen.

Při minulé emisi státních spořicích dluhopisů letos v květnu evidovalo MF za 1,5 dne objednávky ve jmenovité hodnotě 3,8 miliardy korun.

„Za zájmem o spořící státní dluhopisy stojí poměrně vysoký nabídnutý výnos v relaci k nízkému riziku,“ řekl analytik Patria Finance David Marek. Při tak velkém zájmu možná mohlo podle něj MF uvažovat o nižším nabízeném výnosu.

Analytik Broker Consulting Jan Lener čekal, že se předvánoční spořicí dluhopisy rozprodají ještě o něco rychleji. Ačkoliv většina Čechů patří mezi konzervativní investory, kteří preferují malé riziko za cenu nízkého výnosu, je podle něj patrné, že si už na tento nástroj zvykli. Tyto dluhopisy jsou vhodné pro lidi, kteří neočekávají příliš velký výnos a zároveň jim nevadí, že se ke svým penězům dostanou za delší dobu, dodal. Výnosnost státních dluhopisůVýnosnost státních dluhopisů|MF

Dluhopisy úřad vydá 12. prosince. Zájemci si mohou pořídit prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta. Vedle toho mají investoři k dispozici pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

V předchozích dvou emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo před rokem, investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun. Letošní jarní emise státu vynesla zhruba 15 miliard korun.

David Klimeš: Dluhopisy pod stromeček. Hlavně obcím