O uvolněný post šéfa policie má zájem náměstek Tuhý

Policie

Policie Zdroj: Martin Pinkas/Euro

O post policejního prezidenta se bude pravděpodobně ucházet současný náměstek Tomáš Tuhý. Řekl to dnes Českému rozhlasu. Ostatní dva náměstci prý kandidovat nechtějí. Policejní prezident Petr Lessy skončí ve funkci 28. února. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) najde nového šéfa policie ve výběrovém řízení, do té doby povede policii Tuhý.

„Co se týče nějaké mé účasti v nabídkových řízeních, je to pro mě velmi čerstvá informace, ale samozřejmě nevylučuji, že po nějaké úvaze bych i zvážil do takového řízení se přihlásit,“ řekl Tuhý.

Chovanec ve středu řekl, že favorita pro vedení policie nemá. Začátkem března se bude řešit přesná forma výběru nového prezidenta. V úvahu podle Chovance nejdřív připadá nabídkové řízení, kde by mohl být výsledek do dubna, a pokud se v něm nikdo nenajde, pak přijde na řadu výběrové řízení, jehož výsledek se podle odhadu ministra protáhne zhruba o měsíc až dva.

V první fázi prezidium nabídne funkci policistům z 11. platové třídy, ve které je podmínkou mimo jiné vysokoškolské vzdělání. Kolik těchto nabídek může vzniknout, není podle Chovance zatím zřejmé. Ve výběrovém řízení pak údajně lze uvažovat o zhruba 35 lidech.

Pavel Páral: Čas policejního pořádku