Obchody musí od středy regulovat počet zákazníků v prodejně. Hrozí panické nákupy, varuje Prouza

.

. Zdroj: Tesco Stores ČR

Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu, prezident
Ikea poslední hodinu před tzv. lockdownem
Ikea poslední hodinu před tzv. lockdownem
Nakupování v obchodě
5
Fotogalerie

V obchodech bude od středy platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. Nařízení na pondělním jednání schválila vláda, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nové opatření je součástí nového protipandemického systému (PES), který v pátek představilo ministerstvo zdravotnictví. Zástupci maloobchodníků nařízení kritizují, zvýší podle nich riziko nákazy. Vzroste mobilita lidí, hrozí panické nákupy, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Od středy se také prodlouží provozní doba obchodů. „Bude sjednocena se zákazem vycházení. Lidé si budou moci nakoupit do 21:00,“ dodal ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

Svaz obchodu podle Prouzy vládu opakovaně upozornil na to, že 15 metrů čtverečních je odborně nijak nezdůvodněný limit a způsobí koncentraci lidí před prodejnami. Navíc zvýší mobilitu zákazníků, kteří se budou mezi prodejnami pohybovat a hledat nejkratší řadu. Vůbec obslouženo kvůli restrikci nebude 20 až 30 procent lidí. Další budou v nákupní špičce čekat až hodinu ve frontě před obchodem.

O plánu uvolňování zástupci vlády podle Havlíčka přibližně týden denně diskutovali se zaměstnavatelskými svazy a podnikatelskými asociacemi. S Hospodářskou komorou a SOCR se podle něj na 15 metrech čtverečních neshodli. Systém podle Havlíčka ale bez problémů funguje například na Slovensku. Je podle něj pravda, že je provoz náročnější, musí se řešit řízení front, ale díky vzájemné toleranci a disciplinovanosti to tamní obchodníci zvládají v klidu, řekl. Malí prodejci s opatřením podle něj nemají problém, lobbingu u velkých řetězců rozumí, ale požádal i je o toleranci nařízení.

Potravinářské řetězce nyní pracují na nalezení provozního řešení pro schválenou restrikci. S jejím zavedením počítaly nejdříve od příštího pondělí. „Ve spolupráci se SOCR a ministerstvem průmyslu a obchodu řešíme nyní implementační pravidla pro metodiku PES. Chceme využít systém, který jsme pilotovali na našich obchodech a zajistit bezpečné nakupování pro všechny naše zákazníky,“ uvedl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

V České republice od 22. října platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Obchody mohou mít od pondělí do soboty otevřeno maximálně do 20:00, o nedělích musí být většina prodejen zavřená. Od středy 18. listopadu se ale provozní doba obchodů prodlouží o hodinu. „Bude sjednocena se zákazem vycházení. Lidé si budou moci nakoupit do 21:00,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Do obchodů mohou vstupovat společně maximálně dva lidé, od ostatních musejí dodržovat dvoumetrový odstup. U vstupu je zákazníkům k dispozici dezinfekce, u nebaleného zboží je doporučováno používání jednorázových rukavic. Prodejci preferují bezhotovostní platbu.