Přehledně: Kdy jsou zavřené obchody během státních svátků 2020? Jak to bude o Vánocích?

Nakupování v supermarketu.

Nakupování v supermarketu. Zdroj: E15 Michael Tomeš

V některých svátečních dnech může být nakupování poněkud komplikované, neboť některé obchody zcela zavírají. V současné době navíc řádí pandemie koronaviru, na kterou vláda v průběhu v podstatě celého roku reagovala různými omezeními včetně omezení prodejní doby obchodů. 

Nejbližší státní svátky

  • 24. prosince – Štědrý den (čtvrtek) – otevřeno je jen do 12 hodin
  • 25. prosince – 1. svátek vánoční (pátek) – zavřeno
  • 26. prosince – 2. svátek vánoční – zavřeno
  • 1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok (pátek) – zavřeno

Aktuální povánoční otevírací dobu ovlivní nová chystaná opatření dle systému PES. Ten přejde 27. prosince do nejvyššího 5. stupně. Obchody by s některými omezeními měly být dál otevřené. 

Kdy jsou obchody v roce zavřené?

Otevírací doba v době státních svátků je podmíněna zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit 1. října roku 2016. Ten nařizuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí mít během vybraných svátků zavřeno. Konkrétně se to týká svátků:

Kdy jsou obchody otevřené?

Výjimku mají vánoční svátky, kdy se na Štědrý den smí prodávat do 12:00. Další svátky v průběhu roku, kdy mohou být obchody otevřeny jsou svátky:

Zavřeno musí mít i bazary, zastavárny a výkupny odpadu. Na dodržování zákona dohlíží ČOI (Česká obchodní inspekce) a za jeho nedodržování uděluje pokuty do výše až jednoho milionu korun. Zavedení zákazu prodeje o státních svátcích prosazovaly zejména odborové svazy. 

Koho se zákon netýká?

Zákaz prodejů se naopak netýká prodejen, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 metrů čtverečních, čerpacích stanic, lékáren, prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících jako jsou například letiště, železniční stanice či autobusová nádraží, prodejen ve zdravotnických zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Otevřeno mohou mít i soukromé maloobchody. Nejen malé vesnické obchůdky, ale třeba i různé prodejny lahůdek, mohou s otevírací dobou nakládat libovolně. Do malé plochy také spadá většina cukráren či například prodejen zdravé výživy.

Po dobu regulace obchodu vládními opatřeními se otevírací doby obchodů upravují systémem PES.

PŘEHLEDNĚ: Prázdniny ve školním  roce 2022/23 >>>