Obecní noviny budou povinně zveřejňovat názory opozice

Kolik je v novinách skryté reklamy? A musí být reklama označena?

Kolik je v novinách skryté reklamy? A musí být reklama označena?

Opozice získá zákonné právo publikovat v obecním tisku, čemuž se mnohé radniční koalice zatím brání. Zajistit opozici přiměřený prostor má novela tiskového zákona, kterou po zhruba roce a půl projednávání schválila sněmovna. Rozhodla tak přes nesouhlas části zástupců ODS, podle nichž je úprava nadbytečná.

Cílem novely je podle ministra kultury Jiřího Balvína zajištění plurality v radničních periodikách. Návrh má korigovat stav, kdy jsou mnohá obecní periodika pouze hlásnou troubou radnice. Podle oponentů předlohy ale novela situaci v informování občanů nevylepší.

Novela má stanovit, že všichni členové zastupitelstva budou muset dostat přiměřený prostor pro publikování svých názorů v radničním periodiku. Pokud opozice prostor přesto nedostane, bude mít vydavatel povinnost zajistit zveřejnění doplňující informace. Členové zastupitelstva tak budou mít právo na dodatečné uveřejnění požadovaného sdělení.

Za odepření měla podle návrhu poslance ODS Igora Svojáka vydavateli hrozit pokuta až 200 tisíc korun, příjmy z těchto sankcí měl dostávat Státní fond kultury. Pro tento návrh se ale vyslovili v podstatě jen zástupci ODS a KSČM. Úpravu odmítl i Balvín, podle něhož změna balancuje na hraně ústavních principů, neboť by umožňovala státní správě zasahovat do samosprávy.

Občanské sdružení Oživení v průzkumu z roku 2007 zjistilo, že v 72 procentech radničních listů se objevovaly články místních politiků, které byly v souladu s postoji radnice. Pouze deset procent periodik nabízelo alternativní politické články. Jen čtvrtina periodik poskytovala prostor pro dopisy občanů, většinou ale jen pro souhlasná vyjádření s postoji radnice.