Obrana plánuje zákazky za více než 200 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Siebert

Zakázky za více než 200 milionů připravuje ministerstvo obrany. Týkat by se měly především servisu techniky a nákupu ochranných obleků. Zákázky obrana zadá bez výběrového řízení. Se záměry obrany se dnes seznámil kabinet premiéra Jiřího Rusnoka.

Za největší zakátku - servis trojice radarů Arthur - zaplati ministerstvo téměř 118 milionů korun. Zakázku zadá společnosti Saab Czech, jež radiolokátory před lety dodala. Druhý největší kontrakt o objemu 45 milionů uzavře s firmou Praga-Export, která se má v dalších dvou letech postarat o opravy a údržbu pancéřových vozidel Iveco.

Ministerstvo také plánuje ještě letos nakoupit skoro 2600 ochranných převleků proti účinkům otravných látek. Za nákup zaplatí firmě B.O.I.S. - Filtry 35 milionů korun. Společnost oblek vyvinula v roce 1996 na základě zkušeností armády z nasazení v první válce v Perském zálivu. Podle úřadu oblek v ČR nevyrábí a nedodává žádná jiná firma.

Posledním obchodem je platba 12,6 milionu korun za opravy a údržbu obrněnců Dingo v následujících dvou letech. Peníze půjdou na účet firmy Croy, která je společností Daimler pověřena jako dovozce vozidel pro ČR a může servisovat jejich podvozek.

Ministerstvo již na počátku července oznámilo, že uzavře smlouvu s firmou Airbus Military na servis dopravních letadel CASA v hodnotě 331 milionů a kontrakt s Omnipolem na servis letounu vládní letky Challenger za 195 milionů korun.

Zbrojit jen přes NATO je nesmysl