Obrana vsadí na domácí zbrojaře, hodlá podpořit i jejich export

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany pootáčí kormidlo. Hodlá zlepšit spolupráci s českými výrobci vojenské a bezpečnostní techniky a podpořit jejich export. Minulé vedení rezortu naopak usilovalo o nákupy prostřednictvím zásobovací agentury NATO a snažilo se omezit vliv tuzemských obchodníků se zbraněmi.

Komunikaci s domácími firmami bude mít na starosti náměstek nového šéfa ministerstva Martina Stropnického, jímž se stal ekonomický diplomat Tomáš Kuchta. Stropnického tým je už prakticky kompletní, chybí jen náměstek za ČSSD. Na něm se stále ještě nedohodli premiér a šéf socialistů Bohuslav Sobotka s ministrem financí a lídrem ANO Andrejem Babišem.

Zbrojovky jsou rodinné stříbro

Kromě hospodárného nakládání s penězi, zprůhlednění nákupů a stabilizace rozpočtu patří zlepšení vztahů s českými výrobci „speciálu“ mezi čtyři hlavní priority Stropnického. „Zbrojovky byly významnou součástí prvorepublikového průmyslu, je to naše rodinné stříbro,“ řekl. Dodal, že Kuchta při svém dosavadním působení na ministerstvu zahraničí šéfoval zhruba stovce obchodních přidělenců na jednotlivých ambasádách.

„Řadu představitelů firem znám, setkal jsem se s nimi osobně při jejich zahraničních cestách,“ řekl deníku E15 Kuchta. Ten dále přebere agendu bývalého generálního sekretáře ministerstva Jana Vylity, například státní podniky včetně Vojenských lesů a statků nebo armádní zdravotnictví.

Rozpočet připraví exmanažer Čepra

Jedním z klíčových spolupracovníků Stropnického bude rovněž bývalý manažer Čepra Jiří Borovec zodpovědný za přípravu rozpočtu a rozsáhlý majetek rezortu, přičemž v odprodeji toho přebytečného bude ministerstvo nadále pokračovat.

Zprůhlednit akvizice a zlepšit dlouhodobé a krátkodobé plánování dostal za úkol dosavadní zástupce náčelníka generálního štábu Bohumil Dvořák, pomáhat mu zřejmě bude David Ondráčka z protikorupční organizace Transparency International. Jeho angažmá však ještě není jisté.

Dosavadní první náměstek Daniel Koštoval se po schválení služebního zákona stane státním tajemníkem. „Bude to nejvýše postavený apolitický člověk ve vedení rezortu, i proto dostal na starosti personalistiku,“ dodal Stropnický.