Obrat: Týden couvá, John redakci neposílí

Radek John, Věci Veřejné

Radek John, Věci Veřejné Zdroj: ctk

Vydavatelství Empresa Media Jaromíra Soukupa mění své rozhodnutí - šéfa sněmovního bezpečnostního výboru a předsedu Věcí veřejných Radka Johna do redakce časopisu Týden nepřibere. John měl podle dřívějších prohlášení posílit tým investigativních novinářů na pozici vedoucího publicistického oddělení. Premiér Petr Nečas (ODS) si nedovede představit, že by Radek John zůstal ve sněmovních funkcích i po svém angažmá v médiích.

Šéfredaktor časopisu Týden František Nachtigall uvedl, že původní zprávy o angažování Radka Johna ve vydavatelství Empresa Media obsahovaly nepřesnosti. Informaci o jeho angažování v redakci Týdne ale zveřejnil i přímo server Týden.cz.

John podle nového vyjádření Nachtigalla do vydavatelství nemíří. Podle serveru Mediář.cz bude John pro stanici Barrandov tvořit pořad připomínající známé Na vlastní oči. Nachtigall ale prý nechápe emotivní reakce ze strany politiků, novinářské obce i části veřejnosti.

„Je fascinující, jak se čeští politici neustále snaží tvrdit, že v parlamentu se disponuje tajnými informacemi. Jednání sněmovny jsou veřejná a v tomto případě střet zájmů tedy rozhodně nehrozí. Radek John navíc už nebude předsedou strany, podle dostupných informací ani členem bezpečnostního výboru. Bude tedy „pouze“ opozičním poslancem. Navíc Radek John má za sebou velmi úspěšnou novinářskou kariéru, která trvala prakticky 30 let. Proti tomu jsou tři roky politického angažmá triviální,“ uvedl Nachtigall.

Podle Nachtigalla jsou politici zděšení z toho, že doteď vynášeli kuloární informace tajně „svým“ novinářům a najednou je tu někdo, kdo stejné informace má a sám je také pod svým jménem a veřejně chce využít.

Původně oznámený příchod Radka Johna do časopisu Týden vyvolal i vlnu kritiky redaktorů samotného listu:

Časopis Týden kvůli nástupu Johna opouští zkušení novináři

Radek John podle slov Nachtigalla bude ode dneška pouze externím spolupracovníkem vydavatelství Empresa Media. Jeho angažmá má spočívat především v přípravě nového publicistického televizního formátu.

„Pokud Radek John napíše článek a nabídne jej časopisům Týden a Instinkt, bude k tomuto materiálu přistupováno stejně, jako kdyby jej napsal jakýkoli politik, ať už prezident republiky, či ministr financí - redakce zhodnotí, zda bude mít jeho otištění pro čtenáře nějaký přínos,“ uzavřel Nachtigall.

Nečas: Sněmovna musí odvolat pana Johna ze všech funkcí

John ve středu oznámil, že post v čele Věcí veřejných opustí. Ještě dnes ale na tiskové konferenci ale řekl, že nevidí problém v tom, že bude poslancem a předsedou sněmovního Výboru pro bezpečnost a zároveň šéfem publicistiky v Empresa media. Někteří politici, včetně prezidenta Václava Klause, tím byli překvapeni. Předseda poslanců vládní TOP 09 Petr Gazdík dokonce vyzval Johna ke složení mandátu a chce jeho odvolání z bezpečnostního výboru.

„Jsem přesvědčen, že toto skandální propojení politiky, byznysu a médií nemůže pokračovat,“ sdělil Nečas České televizi. Podle předsedy ODS nemůže Sněmovna postupovat jinak, než „odvolat pana Johna ze všech funkcí, ze všech pozic, včetně výborů, ve kterých je“. John je předsedou bezpečnostního a členem mandátového a imunitního výboru. Je také členem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Předseda poslanců opoziční ČSSD Jeroným Tejc připomněl, že kdyby John ze Sněmovny úplně odešel, vládní koalici by pomohl, Johnovým náhradníkem je totiž paradoxně stále nynější ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který se s Věcmi veřejnými na jaře rozešel.

„Je otázka, jestli to tak není připraveno,“ poznamenal Tejc. Spekulovat je podle něj možné o tom, že nyní se odehrává jen předehra a John později „pod tlakem okolností a médií“ skutečně oznámí odchod z Poslanecké sněmovny. „Vědomě by tak způsobil nástup pana Jankovského, který by následně podržel vládu,“ dodal opoziční politik.

Vládní koalice má nyní ve dvousetčlenné sněmovně jen 99 hlasů, řady ODS totiž opustil jeden z šestice vnitrostranických nespokojenců Radim Fiala.