Obraz Vajíčko se vrací do Prahy

Vajíčko

Vajíčko Zdroj: Arthouse Hejtmánek

Obraz Vajíčko jde zpátky do české metropole. Dílo Mikuláše Medka nabídne jarní zahradní aukce 6. června v Arthouse Hejtmánek od 8 milionů korun

Akce I (Vajíčko) se jmenuje unikátní obraz Mikuláše Medka s modrou ženskou postavou z let 1955–56. Už 6. června 2019 v 16 hodin ho na své 10. aukci v zahradě vily v Praze-Bubenči nabídne aukční dům Arthouse Hejtmánek. Druhý z „modrých“ obrazů, dlouho nezvěstné dílo s názvem Akce II (Vlna) z roku 1956, byl nedávno vydražen ve Spojených státech v přepočtu za 24,4 milionu korun, a stal se tak nejdražším obrazem českého poválečného umění.

Podobně jako rekordně prodaný Medkův obraz Akce II, který už z Floridy doputoval do sbírky soukromého českého sběratele, i obraz Akce I  byl do České republiky přivezen z USA. Na nového majitele teď čeká stejně jako zhruba 150 dalších obrazů a uměleckých předmětů, které se na aukci u manželů Tomáše a Marie Hejtmánkových objeví. Celková vyvolávací suma všech položek přesáhne 20 milionů korun.

Obraz Akce I (Vajíčko) i další dražená díla si lze prohlédnout na předaukční výstavě od 20. května do 5. června 2019 v sídle Arthouse Hejtmánek v Goetheho ulici 2 v Praze 6, otevřeno bude denně od 10 do 18 hodin.

Aukce v zahradě vily Marie a Tomáše Hejtmánkových, zaměřená také na starožitnosti, nábytek a design, nabídne i další vzácné položky. Z české moderny je to ještě obraz U pultu (1933) Josefa Čapka, vyvolávaný od 3,5 milionu korun a vzácná krajina Václava Špály Berounka a kopce z roku 1925, dražená od 2,2 milionu korun. Krásnou ukázku francouzského post-impresionismu představuje obraz Útesy v Étretat (1901) Gustava Loiseaua, začínající na 700 000 korunách.

Vysokou úrovní se tradičně pyšní u Hejtmánků díla na papíře, letos do aukce míří např. Zátiší s mušlí, fotografie Josefa Sudka. Zájemcům o nábytek nabídne aukce elegantní párové etažéry z období biedermeieru či židli Fan-back (1908) navrženou Adolfem Loosem.

K výrazným položkám patří např. i glazovaná kubistická váza od Vlastislava Hofmana.

Ze soch se o zájem dražitelů bude ucházet objekt Vajíčko (1976) od Karla Malicha s vyvolávací cenou 800 000 korun a dále práce významného českého sochaře Jiřího Seiferta. Kvalitní sochařskou kolekci doplní Symfonie Josefa Mařatky.