OBRAZEM: Oživení Pražské tržnice pozvolna začíná, otevřely se tam farmářské trhy

Od úterý si lidé mohou opět nakoupit ovoce, zeleninu i třeba sýry v Pražské tržnici

Od úterý si lidé mohou opět nakoupit ovoce, zeleninu i třeba sýry v Pražské tržnici Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Město spustilo prodej na místech, kde do loňského roku stávaly stánky vietnamských prodejců
Trhovci by za normálních okolností měli zboží v Hale 22, která musela v březnu zavřít kvůli epidemii
Na novém tržišti se musí dodržovat přísná hygienická opatření
Zájem o prodej zatím projevilo zhruba čtyřicet trhovců
Zavřený zůstává i populární kulturní prostor Jatka 78
16
Fotogalerie

Praha měla letos na jaře s tržnicí v Holešovicích velké plány. Epidemie koronaviru a vládní opatření však městu udělaly čáru přes rozpočet. V zanedbaném areálu, který Praha po vleklých sporech se správcovskou firmou loni celý převzala, se nyní alespoň otevřely venkovní trhy. Ty mají jinak fungovat v Hale 22. Ostatní chystané akce, především ty kulturní, musí na svůj start ještě počkat.

Současná situace měla na dění v tržnici i pozitivní dopad, zavřít musel nevěstinec Showpark, s kterým se město soudí. Významný stánek nového divadla Jatka 78 se zase snaží do svého opětovného otevření diváky bavit přes internet různými on-line pořady. Na konec dubna se posunulo spuštění nového centra pouliční gastronomii Food truck court.

„Pražská tržnice se umí přizpůsobit, po novém nařízení vlády jsme tedy přišli s tímto řešením, kdy prodej z Haly 22 přesuneme ven. Samozřejmě zajistíme, aby se zde Pražané i prodejci cítili maximálně bezpečně. Proto věřím, že si sem lidé opět brzy najdou cestu za nákupy čerstvého ovoce, zeleniny a sazenic,“ uvedl před spuštěním prodeje náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě), který má tržnici na starost.

Město chce v příštích letech do obnovy areálu investovat až miliardu korun. Počítá zde s využitím pro gastronomii, maloobchod a kulturu. Oblíbené stávající podniky tu chce magistrát ponechat, stánky asijských trhovců již vystěhoval, část z nich se přestěhovala do jedné z hal.