Odborář Zavadil se na sjezdu ČSSD vysmíval straně Lidem

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: ctk

Strana LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake se stala "jednotkou směšnosti", řekl v projevu k delegátům ostravského 37. sjezdu ČSSD předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Sociální demokraty požádal, aby se nestali směšnými ani arogantními.

Miroslav Zavadil byl po prezidentu Miloši Zemanovi druhým z trojice hostů, kteří na sjezdu ČSSD nyní vystoupili. Po třetím vystoupení, kdy delegáty oslovil čestný předseda strany Valtr Komárek, byl sjezd na hodinu přerušen.

Zavadil sociální demokraty vyzval, aby se už nyní, ještě před volbami dobře připravili na převzetí vládní odpovědnosti po parlamentních volbách a nabídl jim pomoc odborových odborníků, například na makroekonomiku.

Nejmenší vládní strana LIDEM, vzniklá odštěpením z Věcí veřejných, a její šéfka Peake se jednotkou směšnosti pro Zavadila stala svým trváním na vládních křeslech i deklarovanou snahou bojovat s korupcí. „Co si myslím, že je nejhorší pro každého politika, je, když se stane směšným,“ prohlásil odborový předák. Jeho výzvu, aby ČSSD nikdy nebyla směšná, odměnili delegáti potleskem.

Zavadil: Jednotka arogance a perly sviním

Za „jednotku arogance“ pak Zavadil, který do Ostravy přiletěl vrtulníkem společně s prezidentem Zemanem, nepřímo označil Zemanova předchůdce Václava Klause. „V současné době je pro mne jednotka arogance volná, protože 7. března jedna jednotka skončila,“ podotkl. V ten den skončilo druhé Klausovo funkční období. Zavadil by si prý přál, aby se sociální demokraté dostali do vládních lavic a dokázali přitom na aroganci zapomenout.

„My jsme nabídli řadu námětů a návrhů. Bylo to, jak když házíme perly sviním,“ komentoval Zavadil spolupráci odborů s nynější vládou premiéra Petra Nečase. Nyní se situace bude podle něj velmi obtížně napravovat. „Je potřeba, abychom už teď společně nacházeli řešení dřív, než dojde k volbám, dřív než se dostanete do Strakovy akademie, abyste byli připraveni na to, co vás čeká,“ zdůraznil odborář.