Odboráři: Vláda Němcové bude slabá, skutečným premiérem bude Kalousek

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: ctk

Případná nová pravicová vláda v čele s Miroslavou Němcovou (ODS) bude podle předsedy nejsilnějšího českého Odborového svazu KOVO Josefa Středuly slabá a skutečným premiérem bude ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nejlepším řešením politické krize v Česku by byly předčasné volby, míní Středula. Širší vedení ODS dnes podle očekávání potvrdilo nominaci šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové na premiérku.

„V této době je to tak, že stínovým premiérem je pan ministr Kalousek. A teď už bude premiérem skutečným, protože si nemyslím, že paní předsedkyně Sněmovny Němcová je tak silná osobnost, že je schopná uřídit členy vlády, kteří tam momentálně jsou,“ řekl Středula. Vláda bude podle něj slabá podle toho, jak bude slabý premiér. Němcové si Středula váží, ale řízení exekutivy je podle něj pro jiný typ osob.

Němcovou na post premiérky ve středu navrhla ODS. Kdyby prezident Němcovou jmenoval, byla by první premiérkou v historii Česka. Pro koaliční partnery ODS je Němcová přijatelná, opoziční ČSSD volbu naopak tvrdě kritizuje. Volá stejně jako další opoziční strany po rozpuštění Sněmovny a po předčasných volbách.

Důvěra lidí v pravicovou koalici se podle Středuly v posledních letech dostala na historická minima a nejvíce by zemi prospěly mimořádné volby. „Lidé si povětšině myslí, že se vládní politici spíše zabývají sami sebou a nezabývají se problémy lidí. Nezabývají se nezaměstnaností a pokud ano, tak ji zlehčují,“ zkritizoval koalici Středula.

Pokud by předčasné volby nebyly, měla by se nová vláda podle Středuly soustředit na řešení nezaměstnanosti a výkonnosti ekonomiky. „Jestli ta vláda bude pokračovat v přehlížení, nerespektování názorů sociálních partnerů a lidí, tak se obávám, že to může dopadnout ještě větší tragédií než v současné době,“ řekl Středula.