Odbory jsou připraveny jednat kvůli platům s šéfy koalice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto Govba CC BY 2.0 Flickr

Ministerstvo zdravotnictví zpracuje do poloviny srpna analýzy, zda se v systému veřejného zdravotního pojištění najde dost peněz na růst platů zdravotnických zaměstnanců. Shodli se na tom odboráři s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Zdravotnické a lékařské odbory žádají desetiprocentní růst tarifních platů, na to by bylo příští rok potřeba přes sedm miliard korun.

Vláda schválila 1,8 miliardy korun, když rozhodla o zvýšení odvodů státu. Když se dost peněz nenajde, požádají odboráři, aby se problémem zabývali šéfové tří koaličních stran, takzvaná K3.

„Domluvili jsme se, že zanalyzujeme možnosti systému zdravotního pojištění, protože probíhají ještě dohodovací řízení. Do poloviny srpna budeme mít výstupy a budeme vědět, kolik zdrojů ze zdravotního pojištění bude na další posílení zdroje pro navýšení platů,“ řekl ministr. Další schůzka odborářů s ministrem je naplánována na 19. srpna.

„Pokud se ukáže, že potřebných sedm miliard korun v systému příští rok nebude, požádáme o jednání K3 s odbory a lékařskou komorou,“ řekl předseda lékařských odborů Martin Engel. Upozornil, že jedině nárůst platů zastaví odchody lékařů a sester z českého zdravotnictví.

Pokud se ukáže, že potřebných sedm miliard korun v systému příští rok nebude, požádáme o jednání K3 s odbory a lékařskou komorou

„Myslím si, že všichni mají zájem dosáhnout maximálního navýšení platů zdravotnických zaměstnanců s tím, že za sebe musím říct, že to nemůže jít na úkor toho, že destabilizujeme systém financování zdravotnictví,“ doplnil ministr, který původně žádal navýšení odvodů kolem čtyř miliard.

Němeček soudí, že ke zvýšení platů by mohl přispět růst systému, s poklesem nezaměstnanosti stoupl výběr pojistného, chce hledat i další zdroje ve zdravotním pojištění.

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková připomněla, že tři procenta nárůstu tarifů, o němž se ve zdravotnictví mluví, není totéž co tři procenta nárůstu ve veřejné sféře. Tam je to nárůst objemu prostředků, které umožní pětiprocentní zvýšení tarifů. „Náš požadavek na deset procent vychází z toho, že jsme loni dva měsíce nedostali, letos dva měsíce nedostaneme, navíc je potřeba stabilizovat personál, takže desetiprocentní nárůst tarifů je podle nás úplně minimální,“ shrnula.

Zdravotnické odbory vyhodnotí plnění slibu vlády zvýšit platy