Odbory žádají zvýšení minimální mzdy, nerostla už šest let

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: ctk

Odbory chtějí zvýšení minimální mzdy z osmi tisíc na devět tisíc korun. S tímto návrhem půjdou na mimořádné jednání tripartity, které bude 4. dubna. Při jednání vedení odborů KOVO v Hradci Králové to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Před pár dny uvedl, že odbory budou požadovat zvýšení o 600 korun. Minimální mzda v Česku je stejná více než šest let.

Pokud by se v minimální mzdě měla promítnout inflace za posledních šest let, měla by minimální mzda podle Zavadila činit 9400 korun. „Víme, že v současné situaci to není možné. Důležité je ale vytvořit signál, že by se měla zvýšit. Minimální mzda je dnes pod životním minimem,“ řekl Zavadil.

Návrh na zvýšení minimální mzdy na 9000 korun již odboráři v únoru předali Sněmovně. Odměňování minimální mzdou se podle dřívějších odhadů ministerstva práce a sociálních věcí týká zhruba 80 tisíc až 120 tisíc zaměstnanců v České republice.

Minimální mzda se nezměnila od ledna 2007, v prosinci 2011 vláda projednávala návrh na její zvýšení z osmi tisíc korun o 400 nebo 500 korun. Kabinet tehdy návrh neschválil s poukazem na nejistý vývoj domácí ekonomiky.

Na mimořádné tripartitě by zástupci odborů, zaměstnavatelů a vlády měli jednat o ekonomické situaci země. Podle Zavadila bude pro odbory na jednání prioritou řešení rostoucí nezaměstnanosti.