Odhad českého HDP po ministerstvu financí snižuje i ČNB

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka v nové prognóze výrazně zhoršila odhad vývoje ekonomiky v příštím roce a očekává růst HDP jen o 0,2 procenta. Předchozí odhad počítal příští rok s růstem o 0,8 procenta. Pro letošní rok ČNB nadále počítá s poklesem ekonomiky na 0,9 procenta. Makroekonomickou prognózu Česka včera zhoršilo i ministerstvo financí. Loni tuzemské hospodářství rostlo o 1,7 procenta.

„Česká ekonomika letos klesne vlivem výrazného zpomalení zahraniční poptávky a celkově utlumené domácí poptávky,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Příští rok budou podle něj proti sobě působit pozvolné oživení zahraniční poptávky a restriktivní dopady konsolidace veřejných financí. „K nějakému znatelnějšímu tempu růstu se dostaneme až v roce 2014,“ dodal guvernér. V roce 2014 ČNB očekává růst HDP o 1,9 procenta.

ČNB tak následuje ministerstvo financí, které v říjnové prognóze zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl HDP klesnout podle MF o jedno procento a příští rok růst o 0,7 procenta. V předchozí červencové prognóze MF počítalo letos s poklesem o půl procenta a příští rok s růstem o jedno procento. V roce 2014 počítá MF s růstem HDP o 1,9 procenta.

Odhady vývoje HDP

2012 2013 2014
Ministerstvo financí -1 % (-0,5 %) 0,7 % (1 %) 1,9 %
ČNB 0,9 % (0,9 %) 0,2 % (0,8 %) 1,9 %

*v závorce předchozí prognóza

Ministr financí Miroslav Kalousek přes zhoršení makroekonomické prognózy tvrdí, že míní dodržet plán rozpočtového schodku maximálně do 100 miliard korun.

ČNB: Daňové změny se promítnou do inflace

Inflace se bude kvůli plánovaným daňovým změnám podle ČNB pohybovat lehce nad dvouprocentním inflačním cílem. „Zdrojem inflace jsou daňové změny a postupně odeznívající růst dovozních cen a cen potravin,“ uvedl guvernér. Celkově přitom podle něj vývoj domácí ekonomiky tlumí růst cen.

ČNB očekává ve čtvrtém čtvrtletí 2013 inflaci 2,3 procenta, tedy stejně jako předchozí prognóza. V prvním čtvrtletí 2014 ČNB počítá v nové prognóze s inflací 1,6 procenta. Měnověpolitická inflace, očištěná o vliv změn nepřímých daní, se ale bude podle ČNB pohybovat pod dvouprocentním inflačním cílem.

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje jsou podle Singera celkově vyrovnaná. „Vysoká nejistota panuje okolo rozpočtových konsolidačních opatření v příštím roce a jejich dopadů do ekonomiky,“ uvedl guvernér.