ODS do pražských voleb povede bývalý primátor Svoboda

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: E15

Lídrem ODS v komunálních volbách do pražského zastupitelstva se na dnešním sněmu strany stal bývalý primátor Bohuslav Svoboda, když získal 57 hlasů ze 74 možných. Předseda pražské ODS Filip Humplík na kandidátce obsadí druhé místo. Kromě nich se na předních postech objeví šéfové ODS jednotlivých městských částí, tedy Jaroslava Janderová, Alexander Bellu a Alexandra Udženija.

„57 hlasů ze 74 je závazný mandát,“ uvedl k výsledku hlasování Humplík. Podle Svobody mají být letošní komunální volby odrazovým můstek pro příští volební úspěchy ODS. Program občanských demokratů se v následujících volbách chce zaměřit na odstraňování bariér, které komplikují život v hlavním městě.

Jedním z bodů je řešení výstavby městské infrastruktury. Má jít o vybudování informačního systému, který zabrání tomu, aby jednu ulici městské firmy opravovaly dvakrát během jednoho roku z různých důvodů a obtěžovaly tak život Pražanů, uvedla pražská ODS.

Zašlá sláva

ODS v Praze v minulosti dosahovala výrazných volebních úspěchů. V roce 2006 dokonce dostala více než 54 procent hlasů. Od té doby její výsledky dramaticky klesají. Při posledních sněmovních volbách strana v metropoli získala jen necelých 12 procent hlasů. Důvodem byly i kontroverzní smlouvy nebo projekty, například opencard, které město během vlády ODS zahájilo.

Ve volbách v roce 2010 sice skončili občanští demokrati druzí za TOP 09, i přesto se domluvili se sociální demokracií na společné vládě. Primátorem se stal právě Svoboda. Svoboda později koalici ukončil a bez vědomí části ODS domluvil novou spolupráci s TOP 09. Společná koalice se ale před rokem rozpadla a TOP 09 se spojila se sociální demokracií. ODS je tak nyní po dlouhodobé vládě nad Prahou v opozici a bez vlivu na chod města.

Svoboda se střetne s Ludvíkem

Jasno o svém lídrovi má v Praze třeba i ČSSD, kterou v komunálních volbách povede ředitel motolské nemocnice a pražský zastupitel Miloslav Ludvík. Na druhém místě kandidátky bude zastupitel a místopředseda pražské ČSSD Petr Dolínek.

Naopak komplikovaná situace je u hnutí ANO. To měl vést bývalý primátor Jan Kasl, jenže se neshodl s šéfkou pražské organizace Radmilou Kleslovou, vadila mu například její údajná činnost u komunistické rozvědky, takže na konci května odstoupil. Novou jedničku pro pražské komunální volby bude nyní hnutí hledat.

Jana Havligerová: Opencard a Blanka vedou