ODS nechce spolupracovat s Babišem, Okamurou, Bobošíkovou, ani Zemanovci

Zleva úřadující předseda ODS Martin Kuba, předseda senátního klubu Jaroslav Kubera, místopředseda Jiří Pospíšil a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Zleva úřadující předseda ODS Martin Kuba, předseda senátního klubu Jaroslav Kubera, místopředseda Jiří Pospíšil a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Zdroj: ctk

Čtyři strany jsou pro ODS pro povolební spolupráci vyloučené. Miroslava Němcová, kandidátka na premiérku za ODS vyloučila povolební koalici s hnutím ANO Andreje Babiše, Úsvitem Tomia Okamury, blokem Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru a SPOZ. Němcová pro server idnes.cz uvedla, že se nejedná o demokratické strany.

ODS se podle Němcové chce vyvarovat chyby, kterou udělala v roce 2010, když uzavřela koalici s Věcmi veřejnými. „My jsme se z toho poučili,“ řekla pro http://zpravy.idnes.cz/nemcova-vyloucila-jakoukoli-koalici-ods-s-ano-fop-/domaci.aspx?c=A130930_120004_domaci_kopidnes.cz Němcová. Věci veřejné ani v letošních volbách samy nekandidují, jen některé své lidi, včetně předsedy Víta Bárty, nasadí na kandidátkách Úsvitu přímé demokracie, s nímž se Bárta domluvil na spolupráci.

Již v polovině září vyloučil spolupráci s Andrejem Babišem i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nemožnost povolební spolupráce s hnutím ANO podnikatele Andreje Babiše odůvodnil údajnou spolupráci Babiše s komunistickou StB. Babiš na Kalouskova slova zareagoval s tím, že na místopředsedu TOP 09 podá trestní oznámení.

Výsledky průzkumů se stabilizují

Vítězem voleb by se podle aktuálního průzkumu STEM stala ČSSD, která by získala 72 mandátů, strana ale mírně ztrácí. S výrazným odstupem za ní následují KSČM, ODS a TOP 09. Pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory ještě překonaly vedle již zmíněného ANO Andreje Babiše také Strana práv občanů - zemanovci a KDU-ČSL. Výsledky se nicméně příliš neliší od předchozího průzkumu.

Volební model STEM (září)

Volební model STEM – druhá půle září 2013 (%)Volební model STEM – druhá půle září 2013 (%) | STEM

Podle posledního volebního průzkumu STEM by se ODS dostala na třetí místo podle modelového volebního výsledku by dostala 12,5 procenta hlasů a 30 mandátů. TOP 09 by volilo 11 procent lidí, získala by tak 24 mandátů.

Nyní vedoucí sociální demokraté by získali 28 procent hlasů. Komunisté by za 17 procent hlasů dostali 41 poslaneckých křesel. „Vezmeme-li úvahu sílu KSČM a ČSSD dohromady, podíl levice je stejný jako počátkem září,“ uvedl STEM.