ODS se oklepala, dostala by se před TOP 09 i komunisty

Nové vedení ODS

Nové vedení ODS Zdroj: ctk

Voličská podpora ODS se podle aktuálního průzkumu agentury STEM zlepšila a ve volbách by ODS nyní získala druhý nejvyšší počet mandátů. Po třech měsících se tak opět dostala před TOP 09 i KSČM. Volby by s přehledem vyhrála ČSSD, jejíž poslanci by obsadili 83 křesel. Do Sněmovny by dostali i lidovci.

„ODS se po hlubokém propadu v březnu a dubnu poněkud zlepšila a navíc tábor jejích skalních příznivců se semkl a posílil,“ uvedli autoři průzkumu. Při přepočtu na mandáty by občanští demokraté měli nyní ve Sněmovně 40 křesel, proti dubnovému průzkumu si tak polepšili o 16 mandátů a proti březnu o 18. V porovnání s únorem si ODS polepšila o pět mandátů.

TOP 09 by nyní disponovala 35 mandáty a KSČM 34, lidovci by měli osm poslaneckých křesel. Výsledky TOP 09 se od dubna příliš nezměnily, od března si ale pohoršila o devět mandátů a proti únoru o sedm. V případě KSČM jsou zjištěné počty mandátů v porovnání s předchozími průzkumy téměř stejné. Rovněž podpora sociálních demokratů je už delší dobu setrvalá, proti dubnu si však strana pohoršila o osm mandátů. Statistická odchylka činí plus minus dva mandáty.

Podle volebního modelu STEM by ČSSD volilo 32 procent lidí, ODS by dostala 16 procent hlasů a TOP 09 15 procent. Komunistům by dalo hlas 14 procent Čechů a lidovcům 5,5 procenta voličů.

Stranické preference voličů v květnu 2013

Stranické preference voličů v květnu 2013Stranické preference voličů v květnu 2013 | STEM

ČSSD vede i žebříček stranických preferencí, které však zahrnují další strany a nerozhodnuté voliče nebo lidi, kteří nechtějí volit žádnou stranu. Podle těchto preferencí mají sociální demokraté přízeň 26,7 procenta lidí. Podíl stoupenců TOP 09 a ODS je téměř totožný, činí 11,5 a 11,4 procenta dotázaných. Za komunisty stojí 10,6 procenta lidí a za lidovci 4,4 procenta respondentů.

STEM provedl průzkum 15. až 21. května mezi tisícovkou lidí starších 18 let. U tohoto souboru dotázaných je statistická chyba plus minus tři procentní body v případě větších stran a dva body u menších stran.

K volbách by podle průzkumu přišlo 51 procent občanů, 21 procent svou účast jasně odmítlo a 28 procent lidí se ještě nerozhodlo.