ODS se pere o volitelná místa, Vidím hledá práci

Na Jana Vidíma místo na kandidátce ODS nezbyde

Na Jana Vidíma místo na kandidátce ODS nezbyde Zdroj: E15

Urputná tlačenice v řadách ODS o místa na kandidátkách si vybírá první oběti. Třeba Jan Vidím, který byl poslancem nepřetržitě od roku 1996, se na středočeské kandidátce modrých už smířil s nevolitelným místem. Prý aby dal prostor novým tvářím.

„Rád bych jako parlamentní insider nabídl své služby ministerstvu obrany. Bylo by to ale jen na pár měsíců,“ řekl včera deníku E15 Vidím. Se šéfem rezortu Vlastimilem Pickem o svém případném angažmá ještě nejednal.

Soupeření mezi matadory a neokoukanými politiky či byznysmeny z regionů nezpůsobuje jen vnitřní rozháranost občanských demokratů, kteří nemají předsedu zvoleného stranickým kongresem, ale i skutečnost, že ve srovnání s rokem 2010 se tentokrát do Poslanecké sněmovny zdaleka tolik kandidátů nedostane. Právě místní a oblastní sdružení ODS proto trvají na tom, aby šanci dostali úspěšní starostové nebo podnikatelé.

Zatímco po minulých parlamentních volbách tehdy nejsilnější pravicová strana obsadila v dolní komoře 53 křesel, nyní by jich podle průzkumů mohla získat zhruba dvacet. Nejpočetnější zastoupení měla Praha a Středočeský kraj dohromady s 15 poslanci. I kdyby po říjnovém hlasování měly ostatní regiony jen po jednom mandátu, na metropoli a střední Čechy by jich zbylo pouze sedm. I z těchto čísel je zřejmé, proč dlouholetý šéf sněmovního výboru pro obranu Vidím už nemá šanci.

Volání po nových tvářích sdílejí politici, kteří bodují v senátních volbách, jako teplický primátor Jaroslav Kubera nebo starosta Albrechtic na Liberecku Jaroslav Zeman. „Kontinuální generační obměna je nutná, příležitost kandidovat by měly dostat mladé dynamické osobnosti. Posun komunálních politiků do krajských zastupitelstev a parlamentních komor je přirozený,“ uvedl Zeman. Podstatné je podle něj to, aby to byli slušní lidé, za nimiž je vidět něco pozitivního.

Podobný názor má také předseda oblastního sdružení pardubické ODS Jiří Janků. „Úspěšní komunální politici jsou nyní určitě možnými tahouny kandidátek, i když tato skupina nemůže platit za jakýsi kouzelný proutek. Do nadcházejících voleb připravujeme na Pardubicku mix osobností, které budou z akademické sféry, z byznysu. A proti hnutí ANO stavíme speciální sílu ze zemědělství, velmi erudovanou mladou dámu,“ uvedl Janků.

Místní a oblastní sdružení mají na sestavení kandidátek čas do 4. září, kdy je projedná grémium občanských demokratů. Prakticky nikdo nepochybuje o tom, že superlídrem bude Miroslava Němcová, kterou modří nasadí v Praze. Rovněž je téměř jisté, že středočeskou kandidátku povede úřadující předseda strany Martin Kuba, plzeňskou Jiří Pospíšil, jihočeskou Tomáš Chalupa a jihomoravskou exministr školství Petr Fiala. O ostatních uchazečích o poslanecké mandáty se vede tuhý boj.

Ondřej Gros: ODS musí využít úspěšné starosty

Podle místopředsedy obvodní organizace ODS v Praze 8 Ondřeje Grose jsou předčasné volby do Poslanecké sněmovny šancí na důkladný restart strany. „ODS se musí sjednotit, zapracovat na kampani a především postavit nové lidi na kandidátky. V regionech jich máme dost,“ říká.

Místostarosta Prahy 8 Ondřej GrosMístostarosta Prahy 8 Ondřej Gros | E15

E15: Kdo by podle vás měl usilovat o hlasy voličů v říjnových volbách?

Celostátním lídrem by samozřejmě měla být Miroslava Němcová. Například na pražské kandidátce by to měli být lidé, kteří mají zkušenosti z komunální politiky a na radnicích už něco dokázali. Musí za nimi být reálné výsledky. A musí být zřejmé, že se drží hlavních zásad ODS jako je malý výkonný stát, v tomto případě malá výkonná samospráva, která zbytečně nezatěžuje občany. Třeba v Praze 8 se i na místní úrovni daří dělat pravicovou politiku. Před volbami jsme slíbili privatizaci bytů, které už dnes jejich nájemníkům patří. Přitom na většině radnic ODS nevládne většinově, ale v koalici. Takže prosazovat naše základní priority je obtížnější.

E15: Předpokládám, že nové tváře by strana měla nasadit nejen v Praze, ale i v ostatních regionech.

Schopné komunální politiky máme i tam. Samozřejmě největší hvězdou je teplický primátor Jaroslav Kubera, i když ten kandidovat nebude. Kubera by měl být vzorem pro to, jak občanům usnadňovat život bez vymýšleních dalších a dalších vyhlášek. I na Jablonecku vyhrál senátní volby starosta Albrechtic Jaroslav Zeman, velmi populární je také starosta Klatov Rudolf Salvetr. Musíme usilovat o tom, aby podobní kvalitní lidé kandidovali i ve volbách do sněmovny.

E15: Jenže koho dáte na kandidátky za rok, až budou komunální volby? Nevyčerpáte si personální zásobárnu z obcí a krajů?

Dobře fungující radnice nestojí jen na starostovi. Musí tam být i kvalitní místostarostové, radní a zastupitelé. Ti by jistě měli na to, aby postoupili o stupínek výš. Navíc si myslím, že pokud bude ODS vůči centrální vládě v opozici, můžete mít poslanecký mandát a zároveň zůstat komunálním politikem. Dokonce si myslím, že větší koncentrace lidí, kteří mají vazbu na konkrétní problémy v regionech, by sněmovně zcela jistě prospěla. Z našich poslanců jsem měl pocit, že žili v jakémsi malostranském akváriu. Když pracujete na radnici, žijete ve své obci, slyšíte názory lidí každý den.

E15: ČSSD bude v kampani akcentovat nápravu škod a křivd způsobených podle socialistů minulou koalicí, TOP 09 se bude vymezovat vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Co by měla nabídnout ODS?

Upřímně řečeno, jednání prezidenta se mi hrubě nelíbí. Především se však musíme zamyslet nad tím, na čem ODS vždy stála a stojí. Jsou to právě místní samosprávy, kde jasně dokazujeme, že se lidem nepleteme do života, nevodíme je za ruku a neříkáme jim, co je dobro a co zlo. Dospělý člověk si o své životě rozhoduje sám, nedělá to za něj radnice nebo stát. To jsou zásady, které musí ODS hájit. Ať se na mě TOP 09 nezlobí, ale i když může být program Antizeman pro někoho přitažlivý, nic pozitivního na něm nevidím. Co prospěšného chce TOP 09 pro občany udělat?

E15: Nestálo by za to vymezit se vůči programu Strany práv občanů - Zemanovci?

ODS by neuškodilo vymezení vůči levici jako takové. Je potřeba poukazovat na nejrůznější zvěrstva z levicové dílny jako další obrovské přerozdělování, prudké zvýšení minimální mzdy a brnkání na strunu závisti. V tom si totiž ČSSD, KSČM a SPOZ notují. Asi nejkřiklavější je návrh SPOZ týkající se povinnosti podávat za uplynulých dvacet let majetková přiznání. Návrh je retroaktivní, protiústavní a celkově nesmyslný. Výsledkem by bylo udavačství, kdy by každý o něco movitější člověk byl terčem svých méně úspěšných sousedů. Skutečně je velmi nebezpečné, že část levice sází na kartu lidské závisti a pomstychtivosti. Asi nejpodstatnější je ale to, že majetková přiznání by nabourala dosavadní fungování právního státu, protože počítá s presumpcí viny. Proč má ten, kterého udal soused, dokazovat, že se ničeho špatného nedopustil?

E15: Pojďme ještě k situaci v ODS. Od některých vašich kolegů jsem slyšel názory, že straně předčasné volby prospějí. Souhlasíte?

Volby jsou velká šance na opravdu důkladný restart, na důkladnou generální opravu. Předpokládám, že si projdeme opozičním očistcem, což nevnímám jako něco fatálního, protože noví lídři se mohou vyprofilovat právě jen v opozici. Na vládní úrovni to je mnohem obtížnější, protože jste zavalen vládní agendou a požadavky svých koaličních partnerů, takže zapomínáte na programové priority své strany. Opoziční lavice také ODS zbaví některých lidí, protože už pro jejich obchody nebude přitažlivá. ODS se musí sjednotit, zapracovat na kampani a postavit nové lidi na kandidátky.