ODS slevuje: klub už prý není potřeba

Vicepremiérka Karolína Peake

Vicepremiérka Karolína Peake Zdroj: ctk

Někteří členové grémia ODS již nepovažují vznik poslaneckého klubu za nutnou podmínku vládní spolupráce se skupinou poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake. Premiér Petr Nečas uvedl, že chce "institucionální dohodu", tak aby se nemusela podepisovat dohoda s každým poslancem individuálně.

Karolína Peake zatím nemá všech devět poslanců s nimiž by mohla založit poslanecký klub. To dal jako podmínku vládní spolupráce premiér Petr Nečas.

„Mohu konstatovat, že vedle mne a kolegů, kteří se odhodlali k užší spolupráci, je připraven stvrdit podporu vládě i Milan Šťovíček. A jsem si jista, že nezůstane osamocen. Bezpečná podpora vládě je tak zajištěna,“ uvedla Peake ve svém prohlášení. Podle ní existuje značná vůle pokračovat v koaličním projektu a bylo by velkou chybou ji promarnit.

„Já bych od podmínky nového klubu Karolíny Peake uměla ustoupit. Samozřejmě, že by byl vznik klubu lepší, protože klub má vnitřní pravidla lépe se s ním domlouvá, je to uchopitelnější pro tu spolupráci lepší, ale nevidím to jako tu kruciální podmínku. Jestliže tam bude dost hlasů pro to, aby mohla vláda fungovat, tak i bez toho klubu se to zvládnout dá,“ řekla první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

„Už od středy jsme hovořili o tom, že číslo jako takové není podstatné. Podstatné je, jaká kvalita, jací poslanci se za tou většinou nacházejí,“ řekl místopředseda ODS Pavel Drobil. Důležité podle něj je, aby se našla skupina poslanců, kteří budou „dýchat za vládní program“. „Jestli ten samotný klub bude ustaven dneska, nebo bude ustaven po hlasování o důvěře vládě, to je druhá stránka věci,“ řekl Drobil.

, že kromě osmi poslanců, kteří plánují vznik nového provládního poslaneckého klubu, jsou nejméně další dva připraveni nynější kabinet podpořit. Tím je podle Peake zajištěna pro kabinet „bezpečná podpora“. Jedním z dvojice je podle prohlášení, které Peake poslala médiím, poslanec VV Milan Šťovíček. Server Aktuálně.cz uvedl, že k podpoře vlády je odhodlán i jeho kolega Miroslav Petráň. Ani jeden z nich ale nemá v úmyslu stát se členem poslaneckého klubu, který se Peake snaží založit. Grémium ODS minulý týden požadovalo, aby se vláda opírala o spolupráci tří poslaneckých klubů. K založení klubu je třeba deset poslanců.