Odtajnění úhrad za péči budou mít v rukou poslanci

nemocnice - ilustrační foto

nemocnice - ilustrační foto Zdroj: ctk

Tlak na zveřejňování toho, kolik nemocnice dostávají za zdravotní péči, sílí. Apel na něj míří na zdravotní pojišťovny hned z několika stran.

Na ministerstvu zdravotnictví vzniká návrh, podle kterého by musely pojišťovny zveřejňovat všechny smlouvy s nemocnicemi. Do sněmovny se ale má dostat až příští rok. Sdružení Platforma zdravotních pojištěnců i proto vyzve ve čtvrtek poslance, aby v rámci projednávání jiných zdravotnických zákonů navrhli povinné zveřejňování smluv už nyní.

O odtajnění informací minulý týden požádaly i regionální nemocnice. „Asociace vyzývají zdravotní pojišťovny, aby zveřejnily výše svých jednotlivých úhrad nemocnicím za stejnou péči. Nakládání s veřejnými prostředky nemůže být předmětem obchodního tajemství,“ shodly se dvě asociace regionálních nemocnic.

Pokud na to pojišťovny nepřistoupí, má si data vyžádat a zveřejnit ministerstvo zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny dlouhodobě zastávají názor, že by ke zveřejnění smluv a úhrad potřebovaly buď změnu zákona, nebo souhlas všech svých smluvních partnerů.

Základní sazby pro nemocnice zveřejnila Všeobecná zdravotní pojišťovna, ostatní pojišťovny zatím ne. Asociace chtějí ovšem vidět nejen základní úhrady, ale také ceny za specializovanou péči.

Že budou tyto údaje zajímavé, prozrazuje náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. „Pojišťovny v minulých letech nevěnovaly této oblasti patřičnou pozornost. Některá specializovaná centra mají náklady na pacienta 80 tisíc, jiná na stejného pacienta 150 tisíc měsíčně,“ řekl minulý týden při představování úhradové vyhlášky.

Kdo lační po informacích o rozhodování o prostředcích veřejného zdravotního pojištění, mohl by se prvního pokroku dočkat na začátku příštího roku. Nosek chce, aby pojišťovny zveřejnily výsledky analýz fungování nemocnic, na základě kterých rozhodovaly o rušení lůžek.