Okamura a Fiala odešli z Úsvitu, zakládají novou stranu

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ctk

Spory v hnutí Úsvit vyvrcholily. Stranu opustil její předseda Tomio Okamura a jeho hlavní spojenec Radim Fiala. Oba poslanci zakládají nové politické seskupení s názvem Svoboda a přímá demokracie. Okamura se s dosavadními spolustraníky pře o osud statisíců korun z pokladny hnutí. Ze svých řad Okamuru a Fialu už dříve vylouči poslanecký klub hnutí.

„Jde o vynucený, ale nutný krok. Je to reakce na politický puč, který měl zabránit prosazování programu přímé demokracie a který měl umenšit politický vliv hlavního nositele tohoto programu Tomia Okamury,“ řekl Okamura.

Nové hnutí označované zkratkou SPD má mít podle Okamury i Fialy stejný program jako hnutí Úsvit. Okamura zmínil prosazování přímé demokracie, odpovědnost politiků, nezvyšování daní, nezvýhodňování „nepřizpůsobivých“ lidí, důslednou obhajobu národních zájmů a přísnou imigrační politiku.

Desítky zájemců

Na rozdíl od Úsvitu, který měl od založení do Okamurova a Fialova odchodu devět členů, chce prý nové hnutí budovat regionální členskou základnu. „Změna je v tom, že v uplynulém období blokoval změnu stanov (Úsvitu) směrem k nabírání členů jeden z pučistů,“ prohlásil Okamura. Zájemců o členství jsou prý nyní desítky, takzvaných čekatelů mají být stovky. Financováním se bude nové hnutí podle Fialy teprve zabývat. Státní příspěvky na činnost zůstávají ze zákona Úsvitu.

„My jsme nějaké informace měli, že něco takového plánují, takže já jim popřeji, ať se jim daří. Možná bych to nazval spíš Stranou přímé diktatury, protože to, jakým způsobem řídil pan Okamura Úsvit, tak jestli chce takhle řídit i novou stranu, tak to těm lidem vůbec nezávidím,“ řekl předseda klubu Úsvitu Marek Černoch.

Kdo vyvedl peníze?

Hnutí SPD má zatím tříčlenný přípravný výbor, v jehož čele stojí Okamura. Potom, co ministerstvo vnitra zaregistruje stanovy, se bude konat volební konference. Okamura uvedl, že bude mít ambici ovlivňovat politiku nového uskupení.

Spory v Úsvitu propukly letos v zimě. Obě strany pře se vinily mimo jiné z údajného vyvádění peněz z hnutí. Část poslanců za Úsvit, kteří nejsou členové hnutí, už dřív rovněž oznámila, že chce založit jiné politické uskupení.