Okamura obsadil kandidátky bývalými poslanci, kteří se prý ubrání vydírání

Tomio Okamura (foto ČTK)

Tomio Okamura (foto ČTK) Zdroj: CTK

Úsvit přímé demokracie představil kandidátku do předčasných voleb. V čele kandidátky stojí zakladatel hnutí senátor Tomio Okamura, který půjde do voleb za Středočeský kraj. V sněmovních volbách se tak střetne s místopředsedou TOP 09 a exministrem financí Miroslavem Kalouskem a stínovým ministrem obrany Janem Hamáčkem.

Okamura na tiskové konferenci představil osm krajských lídrů, zbytek chce představit v pondělí. V Olomouckém kraji bude stát na prvním místě kandidátky hnutí Úsvit dosavadní poslanec Radim Fiala, který se do Sněmovny původně dostal za ODS, ale vystoupil z ní. V Královéhradeckém kraji povede kandidátku také dosavadní poslanec Jiří Štětina, který se v minulém volebním období dostal do Sněmovny za Věci veřejné. Také v Ústeckém kraji se na prvním místě ocitl bývalý poslanec VV David Kádner. Na Vysočině bude lídrem hnutí Úsvit šéfredaktor zpravodajství Hitrádia Vysočina Martin Lank a v Moravskoslezském kraji živnostník Karel Fiedler. V Karlovarském kraji povede kandidátku režisér Pavel Ries, který vešel do povědomí hlavně svojí snahou o záchranu lázní Kyselka. Ve Zlínském kraji bude jedničkou Jaroslav Holík.

Vedení VV tento týden rozhodlo, že nepůjde do voleb samostatně, ale že někteří jeho členové podpoří hnutí Úsvit a budou za něj kandidovat. Okamura odhadl, že z celkových asi 400 kandidátů hnutí jich asi čtyři nebo pět budou členy VV. Mohl by mezi nimi být i šéf VV Vít Bárta.

Okamura podle svých slov vybíral lidi, kteří budou schopni odolat vydírání, pomluvám i křivým obviněním.

Okamurovo hnutí chce například prosadit prezidentský systém, odvolatelnost politiků, trestní a hmotnou odpovědnost soudců a státních zástupců. Klíčovým bodem programu, z něhož není ochoten ustoupit, je podle něj zákon o obecném referendu.