Okamura: Za spory v Úsvitu jsou peníze, jde o desítky milionů

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ctk

Předseda Úsvitu Tomio Okamura je přesvědčen, že za spory v hnutí stojí peníze. Hraje se podle něj o desítky milionů korun. Kvůli hospodaření Úsvitu podal trestní oznámení, kterým se podle něj již začala zabývat policie. Část hnutí naopak tvrdí, že Okamura chce, aby Úsvit nadále vyplácel peníze agenturám, které údajně nastrčil. Analýzu svého financování má Úsvit předložit příští týden v úterý.

Okamura uvedl, že faktury v řádu milionů korun za loňské komunální volby podepisovali za hnutí lidé, kteří k tomu neměli oprávnění. Některé platby prý šly do neznámých firem a za neznámé plnění. Později se podle něj ukázalo přímé personální propojení aktérů „puče“ s účetní firmou hnutí.

Tajemník hnutí Jan Zilvar tvrzení Okamury popřel. Za způsob financování kampaně podle něj zodpovídá právě Okamura. „Vše nasvědčuje tomu, že byly tyto problémy dokonce důvodem k vyvolání vnitrostranického puče a pokusu zbavit mě vlivu ve vedení hnutí,“ je přesvědčen Okamura. „Tady se nehraje o nulu vážení přátelé, tady se hraje o desítky milionů. Podle mých propočtů zbývá hnutí Úsvit dokonce volebního období minimálně dvacet milionů korun,“ podotkl také.

Vše nasvědčuje tomu, že byly tyto problémy dokonce důvodem k vyvolání vnitrostranického puče a pokusu zbavit mě vlivu ve vedení hnutí

Člen Úsvitu Jaroslav Novák Večerníček a po něm i Okamura letos kvůli financování Úsvitu podali trestní oznámení pro podezření ze zpronevěry a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Novák dnes také řekl, že kolegům z Úsvitu pohrozil návrhem na zrušení hnutí, pokud nebudou spolupracovat.

Část hnutí naopak tvrdí, že Okamura chce, aby Úsvit nadále vyplácel peníze agenturám, které údajně sám nastrčil. Smlouvy by se podle nich měly vypovědět. Okamura popírá, že by šlo o nastrčené firmy. Hnutí prý doporučil asi jen tři společnosti. Uvedl také, že mu účetní firma hnutí oznámila, že jako předseda Úsvitu nemá právo na informace o účetnictví. Jediný, kdo ho má, je tajemník hnutí. Zilvar to dnes ČTK potvrdil. Smlouvu, která to stanoví, ale podle něj podepsal sám Okamura.

Spory v Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí strany. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily i předsednictvo a konference strany.

Úsvit a ego Tomia Okamury