Okamurova SPD dostala další pokutu. Měla problémy se zveřejňováním informací

SPD

SPD Zdroj: profimedia.cz

Hnutí SPD Tomia Okamury dostalo od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu 100 tisíc korun za čtyři přestupky související s volebními kampaněmi před loňskými volbami do Sněmovny a letošními doplňovacími volbami do Senátu v Trutnově.

Vyplývá to z informací serveru Seznam Zprávy a tiskové zprávy úřadu. Podle ní hnutí mimo jiné nepřiznalo ve zprávě o financování kampaně takzvané bezúplatné plnění za agitaci na stránkách internetového obchodu SPD. Hnutí nechce záležitost komentovat.

Úřad udělil pokutu formou příkazu a hnutí si proti ní může podat odpor. Které politické hnutí zastoupené ve Sněmovně pokutu dostalo, úřad v tiskové zprávě s ohledem na neveřejnost správního řízení neuvedl. Podle důvěryhodného zdroje Seznam Zprávy je jím SPD.

"Probíhající neveřejnou část správního řízení a nepravomocné rozhodnutí Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí nebudeme do jeho skončení jakkoli komentovat," napsala mluvčí SPD Michaela Dolenská.

První přestupek hnutí podle úřadu spáchalo tím, že nejpozději tři dny před hlasováním ve volbách nezveřejnilo údaje o bezúplatném plnění, které mu poskytl podnikatel tím, že ve prospěch strany agitoval na webu provozujícím e-shop strany. V druhém případě se hnutí prohřešilo tím, že údaje o tomto bezúplatném plnění nedalo do zprávy o financování kampaně do Sněmovny i Senátu. Zbývající dva přestupky se týkaly doplňovacích senátních voleb, když hnutí v zákonné lhůtě nezveřejnilo zprávu o financování kampaně a nezaslalo úřadu veškeré účetnictví kampaně.

Pro SPD je to tak další pokuta od dohledového úřadu. V únoru mu uložil pokutu 45 tisíc korun za protiprávní transakci na volebním účtu. SPD na konci ledna totiž předčasně převedlo z volebního účtu přes 600 tisíc korun, ačkoli peníze musí zůstat na účtu 180 dnů po vyhlášení výsledku voleb, což bylo až ke konci dubna. Hnutí peníze na účet vrátilo. Hrozila mu pokuta až půl milionu korun.