Omezení valorizace důchodů se přiblížilo schválení. Ke konsolidačnímu balíčku se poslanci nedostali

Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Novela týkající se změny pravidel pro valorizaci penzí a předčasného odchodu do důchodu prošla v Poslanecké sněmovně druhý čtením a je tak těsně před schválením. Poslanci se naopak nedostali k projednávání vládního balíčku konsolidačních opatření, ke kterému se vrátí ve středu.

Pouhé schválení programu schůze ke zpomalení valorizace penzí a konsolidačnímu balíčku trvalo poslancům tři a půl hodiny. Předtím vystupovali opoziční lídři s přednostním právem a ve svých projevech kritizovali kroky vlády.  

Opozice už předem ohlásila, že debata bude dlouhá a nevyloučila ani noční diskuze. Návrh programu schůze přitom nelze měnit ani upravovat, řečníci s přednostním právem měli možnost hovořit k navrhovanému programu v podstatě bez omezení. Debata nakonec trvala více než osm hodin.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) při druhém čtení vládní novely o penzích řekl, že navrhované změny jsou nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému. Podle opozice jde naopak o okrádání penzistů. Předloha má zpomalit řádné valorizace a zpřísnit podmínky pro předčasné důchody.

„Je potřeba udělat změny proto, aby i děti a vnoučata nynějších důchodců měly šanci, že budou mít důchody z průběžného systému, které dokáží zajistit jejich dobrou životní úroveň,“ řekl Jurečka.

SPD se bude snažit zpomalení valorizace a zpřísnění pravidel pro předčasné důchody zamítnout. ANO chtělo debatu přerušit do září, to se ale nepovedlo.

„Řešení, která předkládáte, nezaberou,“ řekl místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. Balíček také kritizoval předseda SPD Tomio Okamura, který ve svém projevu mluvil o největším plošném zvýšení daní, které zdraží životy lidem i firmám.

Předseda ANO Andrej Babiš řekl, že nechce obstruovat, protože neplánuje ve sněmovně sedět i po devatenácté hodině. Konsolidační balíček označil za nesmysl, který lidem nic nepřinese a jenom zvýší daně. Dodal také, že nejvíce ozdravné by bylo, kdyby celá vláda Petra Fialy odešla. 

Pozměňovací návrh připravil šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, podle kterého by se vypustil návrh na zvýšení renty bývalým českým prezidentům o milion korun ročně. Zásadní také podle něj je, aby se diskutovalo o novele zákona o hazardních hrách.  „Ještě nebyla dosažena koaliční shoda. Podporujeme požadavek lidovců na to, aby se záležitost ještě projednala,“ řekl Michálek.

Opoziční klub ANO tvrdí, že navrhovaný balíček opatření poškodí ekonomiku a zpomalí její růst. Z tohoto důvodu se budou snažit zabránit schválení těchto návrhů. „Konsolidační balíček je daleko horším materiálem, než který vláda představila v květnu. Obsahuje řadu nelogičností,“ řekla na dnešní tiskové konferenci předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Předseda poslanců hnutí SPD Radim Fiala již dříve upozornil, že jeho strana využije všechny zákonné prostředky, aby zamezila projednávání balíčku a novely týkající se důchodů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura naopak věří, že balíček získá podporu v obou komorách parlamentu. „Mezi druhým a třetím kolem se poradíme, není důvod, abychom je nepodpořili,“ uvedl.

Podle plánu by navrhovaná opatření měla přispět k vylepšení státního rozpočtu v příštím roce o 97,7 miliardy korun. Celkově se očekává, že v průběhu příštích dvou let přinese toto opatření přírůstek ve výši až 150,7 miliardy korun. Čeká se, že vládní návrh projde určitými změnami ve Sněmovně, které se dohodnout v rámci koalice.

Poslanecké kluby se v průběhu večera nakonec dohodly, že sněmovní jednání debatou o penzijní novele skončí. K projednávání vládního konsolidačního balíčku se poslanci vrátí ve středu odpoledne.