ONLINE: Sněmovna se rozpustila, Česko míří k předčasným volbám

Jiří Dolejš z KSČM zdraví místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka

Jiří Dolejš z KSČM zdraví místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka Zdroj: ctk

Poslanci poprvé v historii rozhodli o rozpuštění Poslanecké sněmovny, nepomohl ani odpor poslanců ODS. Návrh, který nyní poputuje k prezidentovi, podpořilo 140 poslanců, potřebné minimum bylo 120 hlasů. Česko tak s největší pravděpodobností, zatím neoficiálním termínem je 25. a 26. říjen.

Občanští demokraté chtěli, aby byl před rozpuštěním dolní komory schválen zákon o obnovitelných zdrojích či doprovodná legislativa k občanskému zákoníku. Podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy by jinak mohly hrozit ústavní žaloby.

„Zdaleka není jasné, jestli v okamžiku, kdy bude sněmovna rozpuštěna, má Senát pravomoc projednávat zákony, které mu byly postoupeny, nebo už má jenom pravomoc přijímat zákonná opatření,“ dodal Benda. Obává se, že by provozovatelé obnovitelných zdrojů energie mohli napadnout platnost schváleného zákona, což by vedlo ke zdražení elektřiny pro spotřebitele. Předčasné volby prý strana podporuje.

Na tiskovém briefingu však chyběla šéfka sněmovny Miroslava Němcová a místopředseda komory Jiří Pospíšil. Podle všeho se zdá, že na jednání klubu jednota nepanovala, protože Pospíšil dával veřejně najevo, že by alespoň část poslanců měla rozpuštění sněmovny podpořit.

Se svým postojem zůstala ODS osamocena. Rozpuštění Poslanecké sněmovny nemá žádnou politickou alternativu, pokud by se nerozpustila, zavládl by tu chaos, prohlásil krátce před zahájením schůze šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Pro hlasovali i komunisté a Věci veřejné.

SLEDUJEME ONLINE:

17:28Sobotka: Už bylo na čase

„Myslím, že občané, kteří jednání sledovali, museli dojít ke stejnému závěru jako sociální demokracie: Že už je na čase,“ řekl po skončení jednání predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Předčasné volby by podle něj měly proběhnout co nejdříve.

17:20Poslanci schválili rozpuštění Poslanecké sněmovny

Zákonodárci podpořili návrh na historicky první rozpuštění české Poslanecké sněmovny. Pro se vyslovilo 140 poslanců, proti bylo jen sedm hlasujících. ODS se hlasování odmítla zúčastnit. Rozpuštění Sněmovny nyní musí přijmout prezident Miloš Zeman, čímž bude Sněmovna rozpuštěna.

17:16Jeroným Tejc formálně navrhl rozpustění Sněmovny

16:59Závěrečné slovo si vzala Němcová

Všichni řádně přihlášení poslanci už promluvili, jako poslední promluvila předsedkyně Miroslava Němcová. Rekapituluje historii českého a československého parlamentu.

16:46Bém vyzval k meditaci

Pavel Bém v projevu upozornil, že rozpuštění Sněmovny nepomůže, protože ani po předčasných volbách nenahradí současnou politickou garnituru žádné nové tváře. Na závěr poslance vyzval k meditaci a přirovnal rozpuštění Sněmovny k rituální sebevraždě.

16:39Bém se pustil do definice sebevraždy

Poslanec Pavel Bém ve svém projevu dlouze definuje nejen politickou sebevraždu. V řeči opakovaně odkazuje na prvního Československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

16:33Jandák: Jste svědky pohřbu pravice

Zatím nejkratší projev měl dnes poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. „Jste svědky pohřbu pravice v přímém přenosu. Ale začíná to bejt trapný. Na shledanou,“ řekl pouze.

16:26Suchá bude proti rozpuštění Sněmovny

Nezařazená poslankyně Jana Suchá se postaví proti rozpuštění Sněmovny. Podle ní tak poslanci neukážou svou sílu, ale naopak přenechají větší prostor prezidentovi.

16:22Kalousek a Stanjura se přou o nespolehlivé poslance

Na Kalouskovu poznámku o nespolehlivosti koaličních partnerů reagoval poslanec ODS Zbyněk Stanjura. Občanští demokraté podle něj při hlasování o důvěře Rusnokově vládě neselhali, přestože dva poslanci strany nehlasovali proti. Mezi dalšími vystupujícími poslanci se množí výzvy, aby byla ukončena debata a začalo se hlasovat.

16:13Kalousek: Čeká nás zápas o svobodu

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska byla jeho strana na rozdíl od koaličních partnerů při důležitých hlasováních v Poslanecké sněmovně vždy jednotná. To se bude hodit před bližícími se předčasnými volbami, které budou podle Kalouska zápasem o svobodu.

15:57Poslanci řeší srpen 1968

Ve sněmovně se rozpoutala debata o srpnu 1968. Zatímco Lubomír Zaorálek se omlouval za člena ČSSD, který chválil invazi vojska Varšavské smlouvy do Československa, Zbyněk Stanjura z ODS na jeho vyjádření reagoval slovy, že spojenci sociálních demokratů jsou právě komunisté. Jejich poslanci se vzápětí chopil slov a argumentovali, že v roce 1968 byli ještě děti a za invazi tedy nemohou nést odpovědnost.

Petr Nečas, Zbyněk Stanjura a Boris Šťastný na schůzi SněmovnyPetr Nečas, Zbyněk Stanjura a Boris Šťastný na schůzi Sněmovny | ctkPetr Nečas, Zbyněk Stanjura a Boris Šťastný na schůzi Sněmovny

15:48Přestaňme řečnit a pojďme hlasovat, vyzval Opálka

„Skončeme s řečněním a přistupme k hlasování. I veřejnost už je nervózní,“ vyzval poslanec KSČM Miroslav Opálka své kolegy. Projevy poslanců přihlášených do rozpravy se potáhnou zhruba do půl deváté.

15:45Zákony do Senátu odejdou zítra

Zatímco ODS odmítá rozpuštění sněmovny, protože se tak zabrání ukončení legislativního procesu u zákonů, které minulý týden prošly třetím čtením, podle Lubomíra Zaorálka nic takového nehrozí. Zákony prý do horní komory odejdou ve středu ve 13 hodin a Senát slíbil, že je projedná co nejdříve.

15:34Zaorálek: Když už ODS nemůže škodit, chce alespoň překážet

„Když už nejsme schopni škodit, budeme aspoň překážet,“ komentoval projev Kouhoutové místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj je zjevné, že minulá vláda Česku jenom škodila.

15:28ODS chce ještě prosadit zákon o sociálních službách

Podle poslankyně ODS Lenky Kohoutové by se ještě Poslanecká sněmovna neměla rozpouštět, aby se nejprve mohl schválit zákon o sociálních službách.

Projevy jednotlivých poslanců se protahujíProjevy jednotlivých poslanců se protahují | ctkProjevy jednotlivých poslanců se protahují

15:18Zeman bude mít na vyhlášení voleb dva týdny

Jestliže se dnes sněmovna rozpustí, prezident Miloš Zeman bude mít na vyhlášení předčasných voleb dva týdny, pokud v souladu se svým prohlášením stanoví jejich termín na poslední říjnový víkend. Podle volebního zákona musí volby vyhlásit nejpozději 50 dnů před jejich konáním.

15:00Paroubek: Týden navíc by se hodil

„Pro stranu, kterou vedu, by se nějaký týden navíc hodil,“ prohlásil během svého projevu poslanec a předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek. Přesto rozpuštění Sněmovny podpoří.

Předseda Lev 21 Jiří ParoubekPředseda Lev 21 Jiří Paroubek | ctkPředseda Lev 21 Jiří Paroubek

14:49Rozpuštění Sněmovny předpokládá i Němcová

„Je to poslední jednací den této Sněmovny, prosila bych o klid,“ reagovala na rozruch v sále během dlouhého projevu Jiřího Paroubka předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Sama tak mimoděk připustila, že i ODS předpokládá konec současné Sněmovny.

14:39Bárta: Je dobře, že se Sněmovna rozpustí

„Máme nejšťastnější den této sněmovny,“ uvedl předseda VV Vít Bárta. Její rozpuštění prý přispěje k obnovení důvěry v poslance.

14:18Klasnová: VV přivedly do politiky lidi, kteří v ní nemají co dělat

„Věci veřejné bohužel přivedly do politiky lidí, kteří v ní němeli co dělat,“ připustila předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová. Dále ale už pouze vyjmenovala řadu úspěchů strany.

14:10Sobotka: Pokud se Sněmovna nerozpustí, hrozí chaos

„Rozpuštění Poslanecké sněmovny nemá žádnou jinou reálnou alternativu,“ myslí si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ODS, která rozpuštění Sněmovny odmítá, podle něj nepřišla s žádnou přijatelnou nabídkou a pokud by se rozpuštění nepodařilo prosadit, hrozí podle něj chaos.

14:06Historicky první schůze o rozpuštění české Poslanecké sněmovny začala

Schůze Sněmovny začala, omluvila se řada poslanců. ČSSD, TOP 09 a KSČM jsou ale kompletní, dohormady mají 122 hlasů. V táboře podporovatelů rozpuštění chybí pouze poslanec VV Otto Chaloupka, strana tedy přináší dalších deset hlasů. Pro rozpuštění chtějí hlasovat i někteří nezařazení poslanci.

13:59Poslanci přicházejí do jednacího sálu

Přesednictvo Poslanecké sněmovny v čele s Miroslavou Němcovou přichází do jednacího sálu, jednání o rozpuštění sněmovny za okamžik začne.

13:55Sobotka: ODS pohrdá voliči

Tím, že poslanci ODS opustí jednací sál, dají najevo své pohrdání voliči, kteří jim dali svůj hlas. Myslí si to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.