Opozice kritizuje dohodu ministrů s justicí

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková Zdroj: ctk

Kompromisní řešení sporu o zpětné dorovnání platů soudců a žalobců dnes posoudí vláda. Navzdory optimismu šéfky rezortu spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) a dalších dvou ministrů, kteří se zástupci justice vyjednali doplatek za 1,2 miliardy korun, se objevují pochyby. Rezervovaně se k dohodě vyjadřuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí a lídr druhého nejsilnějšího koaličního uskupení Andrej Babiš. Opozice je proti. Rozhodnutí by přenechala Ústavnímu soudu.

Sobotka se komentáře zdržel. Zajímat ho budou hlavně dopady na státní rozpočet. „Je důležité, aby se vláda seznámila se všemi detaily,“ uvedl. O něco konkrétnější byl Babiš. Ten pochybuje, že se navrhovanému kompromisu podřídí všichni soudci. Dohromady jich jsou tři tisícovky, 1300 už podalo žaloby.

Na soud se může obrátit i kterýkoli z 1250 státních zástupců. „Když vláda rozhodne, peníze najdeme. Ale ministryně práce a sociálních věcí i předsedkyně Českého statistického úřadu shodně tvrdí, že výpočet platů je správný,“ dodal šéf hnutí ANO.

Za „naprosto nevhodný a nevkusný“ označil výsledek schůzky ministrů se čtyřmi desítkami soudců a státních zástupců předseda opoziční ODS Petr Fiala. Podobný názor má i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Je to selhání vlády,“ řekl.
Válková, která se stůj co stůj snaží udržet ve funkci, argumentuje tím, že pokud by Sobotkův kabinet dohodu s justičními pracovníky neschválil, dopad na rozpočet by byl mnohem citelnější. Spolu s výlohami za prohrané spory vyčíslila celkovou sumu na šest miliard korun.

Dorovnání za 1,2 miliardy je podmíněno tím, že se soudci a žalobci vzdají části nároků, které jim přiřkl Nejvyšší soud. „Zapomenou na doplatek platů, co se týče trojnásobného koeficientu, za což jim bude vrácen rozdíl v platových základech za poslední tři roky. Ustoupit musely obě strany,“ konstatoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Spolu s dalšími představiteli justice vyzval své kolegy, aby se přestali se státem soudit a pod dohodu se podepsali. Všichni, kteří to udělají, do dvou měsíců obdrží peníze.

Válková ustoupila žalobcům
Šéfka rezortu spravedlnosti Helena Válková, o jejímž setrvání ve funkci bude tento týden jednat poslanecký klub ANO, se po neúspěšné snaze prosadit představy o změnách v soustavě státního zastupitelství dala na ústup. Vedoucí státní zástupce by bez ohledu na výsledky výběrových řízení nejmenoval ministr, jehož moc nad soustavou by tak příliš vzrostla. Vhodné adepty by mu navrhoval nejvyšší žalobce právě s ohledem na výsledky tendrů. Válková však nadále trvá na dalším sporném bodu, jímž je vznik specializovaného zastupitelství pro boj s korupcí a ekonomickou kriminalitou.