OPPI je jediný fond, který vyčerpá všechny evropské peníze, tvrdí Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) bylo loni vyplaceno podnikatelům 15,6 miliardy korun, meziročně se čerpání zrychlilo o čtvrtinu, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Podle něj bude na konci letošního roku OPPI jediným centrálním ministerským fondem, který vyčerpá všechny prostředky z Bruselu.

Celkem bylo na konci loňského roku proplaceno z OPPI 61 miliard korun. Jde o 77 procent celkové alokace. Program podle ministra není součástí nedočerpané částky za rok 2014 ve výši devíti miliard korun, o které nedávno informovalo ministerstvo pro místní rozvoj.

„Jsem přesvědčen, že na konci tohoto roku budeme určitě jediným centrálním ministerským fondem, který vyčerpá všechny prostředky, které byly alokovány z Bruselu,“ řekl Mládek.

Cílem pro letošní rok je podle něj kompletní vyčerpání fondu OPPI a proplacení zhruba 23 miliard korun českým podnikatelům. Díky spolufinancování OPPI loni posílila česká ekonomika o více než 30 miliard korun, dodal ministr.

Čerpání začne v dubnu

Hlavním cílem programu Podnikání a inovace je zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 - 2020 (OP PIK) je jedním ze tří programů odeslaných loni ke schválení do Bruselu. „Je velmi reálný předpoklad, že by už v dubnu mohlo začít čerpání, respektive by byly vyhlášeny nové výzvy,“ dodal Mládek.

Čtyři priority

Celková alokace OP PIK je zhruba 120 miliard korun. Program má čtyři priority, rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace (38,5 miliardy Kč), rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků (25,7 miliardy), účinné nakládání s energií (34,7 miliardy) a rozvoj vysokorychlostního internetu (21 miliardy Kč).