Ostravský rektor Vondrák kandiduje na hejtmana. Jako nestraník za ANO

Rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Ivo Vondrák

Rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Ivo Vondrák Zdroj: ctk

Rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Ivo Vondrák oznámil svou kandidaturu v krajských volbách v příštím roce. Jako nestraník bude lídrem kandidátky ANO 2011.

Rektor podle svých slov nabídku přijal po několikaměsíčním uvažování. „Je pro mě výzvou v tom nejlepším smyslu slova a jsem přesvědčen o tom, že k rozvoji našeho regionu mám čím přispět,“ uvedl Vondrák.

Pokud ve volbách uspěje, chce se funkce rektora vzdát. „Jsem zásadně proti kumulaci funkcí. Věřím totiž, že člověk má dělat věci pořádně, ostatně proto jsem již několikrát politické pozice odmítl. Pokud tedy v krajských volbách uspěji, funkci rektora předám tak, ať je zajištěn její řádný výkon,“ uvedl Vondrák. V dopise adresovaném akademické obci napsal, že rozhodnutí nebude mít vliv na vykonávání funkce rektora.

Vondrák chce prosazovat kroky, které povedou k rozvoji Moravskoslezského kraje. „Máme na to být lepšími a možná i nejlepšími. Cest, jak toho dosáhnout, je celá řada, a já jsem přesvědčen o tom, že naše budoucnost tkví ve vzdělání, především v tom technickém. Protože to našemu regionu sluší a bez něj to prostě nepůjde,“ uvedl rektor.

Současný hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že ve volbách v příštím roce bude znovu kandidovat. V roce 2012 vyhrála krajské volby v Moravskoslezském kraji ČSSD před komunisty a ODS. Z celkových 65 mandátů získala ČSSD 24 křesel, KSČM 20, občanští demokraté devět, KDU-ČSL sedm a Nezávislí pět křesel.

Jana Havligerová: Trnitá cesta k méně divokým volbám