Otřes v dole Karviná uvěznil 12 horníků, tři zemřeli

Důl Karviná

Důl Karviná Zdroj: Martin Straka, Mlada fronta

V dole Karviná zemřeli kvůli dnešnímu otřesu tři horníci. Dalších devět je zraněno, nikdo z nich není ohrožen na životě. Další havíře už báňští záchranáři nepohřešují

Zaměstnanci pracovali na údržbě. „Nerazili důlní dílo, ale důlní otřesy souvisí s hornictvím, byly jeho součástí, jsou a budou. Souvisí s tím, že když se vydobude určitá partie, tak se v horninovém masivu kumuluje tlak, který se v určité době uvolní. My se snažíme těmto důlním otřesům předcházet například preventivními odstřely, ale příroda je někdy silnější než my,“ řekl mluvčí těžební společnosti OKD Marek Síbrt.

Horníci pracovali v hloubce 550 metrů v lokalitě dolu ČSA. Otřes nastal v 11:44, když se rozšiřovala prorážka. Epicentrum dnešního otřesu v Dole Karviná bylo v hloubce kolem 900 až 1000 metrů, otřes měl sílu 3,5 Richterovy stupnice, řekl Jan Zedník z Geofyzikální ústav Akademie věd ČR.

„Na tamní poměry to byl hodně silný otřes. Zaznamenali jsme řadu hlášení. Nejvzdálenější z ostravského obvodu Ostrava-Jih,“ uvedl. Dodal, že jej zaznamenali i obyvatelé Havířova či Orlové. Podle něj lidé hlásili, že se hýbe nábytek či pokojové rostliny.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že devět horníků ve věku od 34 do 52 let utrpělo lehká, středně těžká až těžká zranění. „V době zásahu zdravotnické záchranné služby však byli všichni při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Záchranáři u nich zjistili pohmožděniny či zlomeniny nohou a rukou, hrudníku, poranění páteře a hlavy,“ uvedl Humpl.

Prevence neexistuje

Otřesům, které ohrožují životy horníků pracujících i stovky metrů pod zemí, nelze podle odborníků zabránit. Jsou důsledkem těžby. I když technologie a zařízení jsou stále modernější, nedokážou je těžaři předvídat.

Hornická činnost způsobuje ve vytěžených a opět zasypaných lokalitách napětí. Vytváří se především v nadloží, kde se také hromadí energie, která se může v určitém okamžiku uvolnit a vznikne otřes. Pokud ho hornina nevydrží, uvolní se a zavalí chodby.

Letos už osm obětí

V provozech OKD letos včetně dnešního neštěstí zemřelo osm lidí. Šestačtyřicetiletý horník zahynul 21. května v podzemí Dolu Karviná v Orlové, při manipulaci s břemenem byl přitlačen k nakladači. Na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné zemřel v noci 5. dubna jednačtyřicetiletý zaměstnanec při výměně lana důlního zařízení. Ve čtvrtek 27. března zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná. V únoru zemřel šedesátiletý zaměstnanec v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM, našli ho mrtvého pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů. V srpnu zahynul v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku šestačtyřicetiletý horník.

Loni zahynuli v OKD dva lidé, báňští záchranáři, kteří se v podzemí Dolu ČSM zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor.