Padesát policistů, sto vojáků. Česko nabízí Maďarům posily na hranice

Migranti v Srbsku

Migranti v Srbsku Zdroj: ctk/ap

Česká republika nabízí Maďarsku k ostraze vnější hranice Evropské unie pět desítek policistů a až sto vojáků. Česko tak zřejmě rozšíří svou původní výpomoc 25 vojáky s technikou, kterou v pondělí schválila vláda v souvislosti s uprchlickou krizí. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák později uvedl, že také jeho země nabízí Maďarsku až pět desítek policistů. Agentura MTI dnes napsala, že Budapešť umožní až tisícovce vojáků EU a NATO, aby do 15. března Maďarsku pomáhali s ochranou hranic.

„To je konkrétní nabídka z naší strany,“ podotkl předtím ministr vnitra Milan Chovanec. „Poláci říkají, že to zvažují a nejsou dnes schopni garantovat počet, který by dali,“ uvedl ministr.

Diskuse podle něj bude uzavřena na některém z jednání premiérů zemí visegrádské skupiny. Slovenskému ministrovi se česká iniciativa líbí. „Je projevem solidarity a konkrétním příspěvkem k ochraně vnější hranice Evropské unie,“ poznamenal Kaliňák. Nevěděl ale, zda o určitém příspěvku uvažuje také slovenské ministerstvo obrany.

„My jsme dnes se slovenským kolegou nabídli Maďarsku to, co oni požadovali. To znamená lidskou sílu na pomoc,“ řekl Chovanec s tím, že Praha i Bratislava jsou připraveny zareagovat velmi rychle na maďarskou poptávku.

Pro Prahu je podle něj důležité, aby iniciativa byla právě společnou akcí celé visegrádské skupiny, tedy Česka, Slovenska, Polska i Maďarska. „Ale nebráníme se tomu, že pokud by to tak nebylo, tak naši nabídku nebudeme brát zpátky,“ dodal Chovanec.

Zamýšlené rozšíření české pomoci Budapešti avizoval už v úterý premiér Bohuslav Sobotka po své návštěvě armádního generálního štábu.

Uvedl tehdy, že ČR ve druhé fázi pomoci pošle více vojáků i policistů, než oněch vládou schválených 25. Vojáci s pěti nákladními vozy, vrtnou soustavou na budování plotu a polními kuchyněmi by v zemi měli působit od poloviny října do poloviny prosince.