Palas s Bratským končí v politice, do Senátu nechce ani Sobotka

Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Ze sedmadvaceti senátorů, kterým v říjnu skončí mandát, usiluje o návrat do horní komory parlamentu devatenáct. Patří mezi ně Zdeněk Škromach (ČSSD), lidovec Stanislav Juránek, Miloš Vystrčil (ODS) nebo bývalý reprezentant v silniční cyklistice Jozef Regec, který často mění dresy. Před třemi lety opustil sociální demokracii a přešel do klubu Strany práv občanů, nyní kandiduje za Soukromníky podporované hazardním magnátem Ivem Valentou.

Naopak bývalý ministr zemědělství, moravskoslezský hejtman a v posledních šesti letech senátor Jaroslav Palas zvolený za ČSSD, který také posílil frakci SPO, končí v zákonodárném sboru a definitivně i v politice. Stejně se rozhodl někdejší starosta Prahy 13 a poslanec za občanské demokraty Petr Bratský. „V politických funkcích jsem od roku 1990, o žádné už usilovat nebudu. Se svými zkušenostmi se nemusím bát o budoucnost,“ uvedl.

Návrat neplánuje ani jeden z nejdéle sloužících senátorů a neúspěšný kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka (ODS). „Završuji v Senátu dvacet let. Už jsem řekl dost,“ prohlásil. Z politiky však neodchází, kandiduje v Libereckém kraji na zastupitele. Po dvou desetiletích opustí Senát i Sobotkův stranický kolega Pavel Eybert, ještě dva roky bude starostou Chýnova.

Místo Palase kandiduje v Bruntále socialistický poslanec Ladislav Velebný. Místo Bratského nasadila ODS v Praze 6 bývalého disidenta vězněného minulým režimem Františka „Čuňase“ Stárka. Sobotku vystřídala na Liberecku Martina Bufková Rychecká, jednatelka společnosti zabývající se poradenstvím a administrací veřejných zakázek. Eyberta má nahradit starosta Soběslavi Jindřich Bláha.

Kolik kandidátů usiluje o horní komoru Do letošních senátních voleb se přihlásilo 233 kandidátů, tedy o šest více než ve volbách před šesti lety. Vyplývá to z informací registračních úřadů v sídlech volebních obvodů. V roce 2012 byl na listinách stejný počet adeptů jako letos, předloni jich bylo 244. Největší výběr budou mít voliči v Praze 11, kde bylo nominováno 13 osobností. Naopak nejmenší nabídka je na Kutnohorsku a Novojičínsku; mají tam jen po šesti kandidátech.