Parkanová odmítá, že by uvedla vládu v omyl

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: E15

Bývalá ministryně obrany a místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) zásadně odmítla, že by při jednání vlády o nákupu armádních letounů CASA uvedla kohokoli v omyl. Policie požádala ve středu sněmovnu o vydání Parkanové k trestnímu stíhání. Protože nezadala znalecký posudek na cenu letounů, připravila podle detektivů stát o 658 milionů korun. Podle Parkanové však povinnost zadat v takovém případě externí znalecký posudek nevyplývá z žádného právního předpisu.

Server Lidovky.cz dnes napsal, že podle policie Parkanová uvedla tehdejší vládu v omyl tvrzením, že posudek na koupi letounů CASA udělá ministerstvo financí. Ministerstvo jí ale už předtím napsalo, že k tomu nemá oprávnění a posudek musí připravit ministerstvo obrany.

Bývalá ministryně podle svých slov zatím nezná detaily policejní žádosti o její vydání a neví, co přesně kriminalisté tvrdí. Nemá ani materiál, který předkládala vládě. „V každém případě však odmítám, že bych v něm uváděla kohokoli v omyl,“ uvedla. Ministerstvo financí prý skutečně o posudek požádala. Až po jednání kabinetu se dozvěděla, že jí úřad nevyhoví. Zdůraznila však, že ministerstvo nemělo žádnou povinnost o znalecké posouzení žádat.

„Musím však znovu zopakovat, že povinnost zadání externího posouzení ceny nevyplývá z žádného právního předpisu a náš postup byl pouze snahou cenu si prověřit nad rámec platných předpisů,“ napsala Parkanová. Dodala, že se proto k výzvám k jejímu odstoupení nebude vyjadřovat.

Bývalá ministryně je podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle dostupných informací je druhým obviněným v případu bývalý šéf resortní sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Za Parkanovou se postavil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Žádost o její vydání označil za policejní zvůli. Podle vedení ČSSD by Parkanová měla rezignovat na funkci místopředsedkyně sněmovny, a pokud by kauza došla až k soudu, i na poslanecký mandát.