Paroubek chystá jarní comeback, hodlá kandidovat do europarlamentu

Mezi kritiky vlády patří i bývalý premiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21). (Foto ČTK)

Mezi kritiky vlády patří i bývalý premiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21). (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Jiří Paroubek se nevzdává, na politický důchod v žádném případě nepomýšlí. Po rozhodnutí, že za svou národně-socialistickou LEV 21 kvůli nedostatku financí na kampaň nebude kandidovat v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, odložil comeback na příští jaro.

„Pokud budeme mít k dispozici nějaké peníze – a nebude nutné, aby to byly horentní sumy, chci se pokusit o Evropský parlament. Myslím, že reálné šance mám. Použít se dá jistá osobní popularita, protože celá republika je v tomto klání jeden volební obvod,“ řekl deníku E15 bývalý premiér a předseda ČSSD.

Čtyřletý mandát europoslance by přitom Paroubka zaměstnal až do příštího klání o post českého prezidenta. Šéf národních socialistů kandidaturu v přímé volbě hlavy státu, jejímž byl hlasitým propagátorem, nevylučuje.

„K těmto volbám je ještě daleká cesta. Jistý osobní plán, jak v budoucnu pokračovat, mám. Ale prozrazovat ho by bylo hodně předčasné,“ dodal.

V eurovolbách bude podle Paroubka kandidovat třeba i stínový ministr zdravotnictví LEV 21, přední český imunoendokrinolog Ivan Šterzl nebo odborná mluvčí strany pro otázky evropské politiky Kateřina Průdková.

GLOSA: Poděkování Peake, Paroubkovi a dalším politickým sebevrahům