Paroubek prý založí novou stranu. Podrobnosti zveřejní na podzim

Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka

Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Bývalý předseda sociální demokracie a expremiér Jiří Paroubek dál živí spekulace o výměně svého stranického trička. Podle všeho se zdá, že místo odchodu do neparlamentní České strany národně sociální, chce založit úplně nový politický subjekt. Přípravy prý skončí na podzim, kdy by novou stranu mohl představit veřejnosti.

V článku o současné situaci v ČSSD, který v úterý zveřejnil na svém webu Vaševěc.cz, volá právě po vzniku levostředového usdkupení. „K ochraně institucí sociálního státu, progresivní zahraniční politiky, politické kultury v zemi zamořené korupcí, zkrátka ke skutečně rázné a jasné obhajobě zájmů širokých vrstev národa vidím potřebu, po avizované další fragmentaci sociální demokracie, dokončit programovou, organizační i personální přípravu alternativního politického subjektu. Nová strana levého středu s principiální a razantní politikou donutí ČSSD, aby nezpravicověla příliš,“ napsal Paroubek.

Bývalý šéf nejsilnější opoziční strany kritizuje její současné vedení už delší dobu. Podle něj se nedostatečně vyjadřuje nebo dokonce mlčí k zásadním politickým otázkám. Jediným, kdo o nich nahlas veřejně mluví, je místopředseda Jiří Dienstbier, uvedl Paroubek. „Obávám se toho, že se ČSSD vrací do dob Vladimíra Špidly, tedy předsedy, který postupně opouštěl zásadní programové postuláty ČSSD a nebyl schopen razantně řešit vnitřní problémy strany, které se mu postupně staly osudnými,“ napsal v polovině července expředseda ČSSD.

Lídr socialistů Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že Paroubek ze strany neodejde, protože ji věnoval 21 let svého života. „Existuje řada variant pro působení Jiřího Paroubka v sociální demokracii,“ podotkl neurčitě Sobotka.

Paroubek dnes podepisuje v paláci knih Luxor knihu Český Watergate - komentovaná Kubiceho zpráva. Vydala ji jeho žena Petra Paroubková, která se nedávno stala nakladatelkou, když převzala firmu Columbus od jejího zakladatele Martina Feldeka.