Paroubka čeká fúze s ČSNS 2005. Janko prý měl zadání sloučení torpédovat

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: E15 Eduard Erben

Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005) na svém dnešním sjezdu souhlasila s tím, že se sloučí s novým politickým subjektem Jiřího Paroubka, někdejšího šéfa ČSSD. Fúze ČSNS 2005 a Národních socialistů - levice 21. století by měla být dokončena za dva týdny. Se sloučením nesouhlasí sesazený předseda ČSNS 2005 a vyloučený Karel Janko, který hovoří o krádeži strany Paroubkem. "Janko měl určité zadání, jak proces sloučení stran torpédovat," je přesvědčen Paroubek.

Janko se dnes pokoušel na sjezdu neparlamentní strany promluvit, ovšem vedení mu to neumožnilo. Zavolalo na něj policii a nechalo ho vyvést. „Dnešní sloučení znamená, že strana ČSNS 2005 by měla ze zákona zaniknout,“ řekl Janko.
„Politické eskapády pana Janka, které jsou řízeny z vnějšku pro mě s jeho odchodem končí,“ uvedl Paroube.

Podle něj je výsledek dnešního sjezdu ČSNS 2005 pozitivní zprávou. „Chápu to tak, že to byl sjezd, který končí činnost té strany v současné podobě a ti, kteří se ztotožní s programem nové strany, budou mít příležitost do ní vstoupit,“ řekl v České televizi.

Podle Paroubkových slov už strana už začala pracovat na programu pro následující volby a je přesvědčen o tom, že v jeho domovském Ústeckém kraji bude mít nový politický subjekt nejsilnější kandidátku.

„Nová strana má v tuto chvíli dva sponzory, jsou jimi pan Andrés, pan Benda a všechna další jména budeme transparentně zveřejňovat,“ prozdradil Paroubek v ČT.

Sezd ČSNS 2005, kterou čeká za 14 dní fúze dnes zvolil předsedou Stanislava Palšu, který byl již pověřen vedením strany po sesazení Janka.

Někdejší premiér a bývalý šéf sociálních demokratů Paroubek vyjednává o spolupráci s ČSNS 2005 od letošního jara. Na počátku října Paroubek vystoupil z parlamentní opoziční ČSSD, s níž se nepohodl, a oznámil vytvoření nové strany. Paroubek je přesvědčen, že sloučením stran může využít řady talentovaných lidí, kteří v ČSNS 2005 jsou. ČSNS 2005 má asi 300 členů a sympatizantů.

Význam sloučení ČSNS 2005 s novou stranou Jiřího Paroubka dnes bagatelizoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Hlavní alternativní roli bude hrát ČSSD. „Pokud jde o různé marginální politické subjekty, myslím si, že nesehrají žádnou důležitou roli, pokud jde o prosazení změn v naší zemi,“ řekl Sobotka na programové konferenci své strany. „Máme jistou skepsi vůči politickým projektům, které začínají velmi bombasticky, obrovskými sliby a rozdáváním velké naděje, a potom končí v podobných křečích korupce a střetu zájmů, jako skončila strana Věci veřejné,“ dodal.