Pavel Otto: Klokan a čáp

Andrej Babiš, Miloš Zeman, Ovčáček,

Andrej Babiš, Miloš Zeman, Ovčáček, Zdroj: ctk

Tehdejší místopředseda TOP 09 Kalousek počátkem roku 2014 varoval: „Vidím dvě zásadní rizika, která pojmenovávám jako model monarcha a model oligarcha. A tato rizika se mohou znásobit v okamžiku, kdy ti dva k sobě naleznou cestu a uzavřou dohodu za účelem dosažení společného cíle, kterým zcela jistě nebude důsledná dělba moci včetně brzd a pojistek parlamentní demokracie.“ Jistě, netřeba s ním ve všem souhlasit. V tomhle se ale strefil.

Už delší dobu trvající námluvy prezidenta Zemana a šéfa ANO Babiše vyvrcholily před týdnem na miliardářově dače. Kauza možného dotačního podvodu je zatím největší problém ministra financí a podpora hlavy státu má pro něj nemalý význam. Na setkání nechyběly děti, byli tam i klokan Bimbo a Dobrý čáp. Teď by měl čáp nasypat klokanovi nějaké penízky do kapsy, má ji velkou. Chce se zase ucházet o Hrad, a to bude něco stát.

Uvidíme, jak to bude klokanovi skákat a čápovi klapat. Politicky je klokan mnohem mazanější. Pražští zastupitelé za ANO Haramul a Kaplicky Fuchsová udělali v principu totéž, co před časem trojice exposlanců ODS Fuksa, Šnajdr a Tluchoř – za což ji začal trestně stíhat olomoucký státní zástupce Ištvan.

Aby mohla dál fungovat původní pražská koalice, Haramul a Kaplicky Fuchsová přijali trafiky v podobě dobře placených postů ve výborech zastupitelstva. Když chce Praha pandu, prostě to jinak nejde.