Pavel Otto: Obrana mlčí

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) na brněnském veletrhu vojenské techniky IDET

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) na brněnském veletrhu vojenské techniky IDET Zdroj: ctk

Od poslední tiskové konference šéfa ministerstva obrany Martina Stropnického uplynuly čtyři měsíce. Donedávna je přitom pořádal každý měsíc. V areálu Na Valech se asi něco stalo. Ale co? Rozpočet vojsku roste, peněz má relativně dost. Jen za ně nic nenakupuje, pravda. Po více než dvou letech vládnutí Sobotkova kabinetu rezort nevypsal žádnou větší soutěž. Tak se asi není čím chlubit.

Nebo snad ministr nemá na tiskovky čas? I to je možné. Prý se sešel s jistým vysoce postaveným průmyslníkem v armádním školicím středisku na zámku Komorní Hrádek. Pánové měli povečeřet, pak následoval večerní program. Druhý den poobědvali.

Podobně vřelými vztahy s podnikateli proslul někdejší ekonomický náměstek obrany Kalousek. Se zbrojařem Hávou ale chodil jen na pivo a na guláš. O tom, že by spolu pořádali opulentní večírky ve vojenských zařízeních, nic neprosáklo.

Prezident Zeman a premiér Sobotka to ve vzácné shodě natřeli soudům. Že by se měl Zeman omluvit za výrok o Ferdinandu Peroutkovi? Ani omylem. Nepravomocný verdikt je podle nejvyššího ústavního činitele důkazem amatérismu. Vůbec všichni jeho oponenti jsou idioti, pitomečkové či chudinky.

Jistě, předseda ČSSD není takový křupan a demagog. Bývalému advokátovi Altnerovi ale jeho partaj zatím nepošle na účet ani korunu, ačkoli to má přikázáno pravomocně. Hezký příklad pro občany.