Peake dostala od Bárty smuteční kytici

Karolína Peake dostala od Víta Bárty před hlasováním smuteční kytici

Karolína Peake dostala od Víta Bárty před hlasováním smuteční kytici Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Kytici žlutých chryzantém svázanou černou stuhou věnoval bývalý předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta vicepremiérce Karolíně Peake při dnešním jednání sněmovny o vyslovení důvěry vládě. Jejich politické cesty se rozešly, když Peake opustila VV, strana se rozštěpila a padla koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Chryzantémy mohou jako typické hřbitovní květiny znamenat podle informací z některých webových stránek „nashledanou“, podle jiných lásku a symbol věčnosti. Žluté prý také mohou symbolizovat zhrzenou lásku.

Bárta položil velkou kytici před svým projevem na stůl Peake. Sálem zazněly obdivné výkřiky. Vicepremiérka květiny schovala pod lavici. Poté se jich ujal ministr financí Miroslav Kalousek, který pro kytici sehnal vázu. Následoval Bártův emotivní a místy stěží srozumitelný projev.

„Doufám, že na květině černá stužka neznamená to samé co zlomená tužka, ale nechci žertovat,“ poznamenala později vicepremiérka. Zlomená tužka se v žargonu podsvětí rovná rozsudku smrti.

Čtěte také:

Vláda přežila hlasování o důvěře

Chcete tvrdit, že chlastáme a ničíme si zdraví? Zaorálka vytočil Heger

Peake ve své řeči před poslanci Věcem veřejným poděkovala. „Za příležitost, kterou jsem v jejich středu dostala. Přeji jim mnoho štěstí a je mi líto, že jsme se v poslední době na tom, co je štěstí a jakými metodami se získává, neshodli,“ uvedla.

Ministr financí Miroslav Kalousek se žlutou kyticí, kterou přinesl nezařazený poslanec Vít Bárta Karolíně Peake. Ta květiny v barvě symbolizující zradu odmítlaMinistr financí Miroslav Kalousek se žlutou kyticí, kterou přinesl nezařazený poslanec Vít Bárta Karolíně Peake. Ta květiny v barvě symbolizující zradu odmítla | CTK/Stanislav PeskaO kytici se nakonec postaral ministr financí Miroslav Kalousek

Zatímco vicepremiérka hlasovala stejně jako členové její platformy pro důvěru kabinetu, Bárta, jenž opustil VV po nepravomocném podmíněném odsouzení, byl proti. Vláda ODS, TOP 09 a skupiny kolem Peake ve výsledku důvěru dostala.