Peake se stále snaží přesvědčit čtyři či pět poslanců VV

Petr Nečas, Karolína Peake

Petr Nečas, Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Vicepremiérka Karolína Peake se k přestupu k její platformě snaží přesvědčit ještě čtyři či pět zatím nerozhodnutých poslanců Věcí veřejných. Uvedla to v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. V televizi Prima o chvíli před tím připustila, že s přesvědčováním jí zřejmě pomáhají i osobní telefonáty premiéra Petra Nečase (ODS).

V současnosti za Peake stojí dalších sedm poslanců zvolených za Věci veřejné, kteří jsou připraveni podpořit její snahy o vznik nového poslaneckého klubu a stávající koaliční vládu. Peake opustila v úterý Věci veřejné, z vlády ale neodešla, podobný krok udělali oba další ministři za VV.

Premiér Nečas několikrát zdůraznil, že pro ODS je jedinou možností pokračování vlády, aby kromě klubů ODS a TOP 09 vládu podpořil právě nový klub formovaný Peake. Alternativou je rychlá cesta k předčasným volbám.

„Já ho chápu, je to institucionálnější, jasnější a čitelnější způsob jasné podpory vládě,“ řekla Peake k Nečasově požadavku na vznik nového klubu.

Mezi poslanci, se kterými Peake jedná, je stále Michal Doktor, původně z ODS, ale také její spolupracovník z VV Milan Šťovíček. „Ten jasně deklaroval, že je připraven podpořit vládu. Nicméně není rozhodnut vstoupit do jiného poslaneckého klubu,“ vysvětlila Peake. K jejímu stylu prý však nepatří, aby kolegům „vymlouvala díru do hlavy“.

Peake s přemlouváním zřejmě pomáhá i premiér Nečas osobně. V České televizi sice vicepremiérka uvedla, že „neví“, zda nerozhodnutým poslancům Nečas telefonuje. „Považovala bych za celkem normální, kdyby jako premiér této země a člověk odpovědný za stabilitu vlády chtěl znát názor poslanců, kteří jsou nerozhodnutí,“ řekla jen.